Naslov Se IT seli na specializirana podjetja?
Nicolas G. Carr se v zadnji izdaji revije MITSloan sprašuje ali je prišlo do konca informacijske tehnologije kot sestavnega dela vsakega podjetja. Informacijska tehnologija v obliki računalnikov, programske opreme in drugih sorodnih komponent se seli iz posameznih podjetij na podjetja, ki ponujajo storitve informacijske tehnologije. S tem se dosega racionalizacijo uporabe sredstev, saj je mogoče zaradi mrežne povezanosti ta sredstva bolj učinkovito izkoriščati, če si jih deli več podjetij.

Takšna razdelitev bo po vsej verjetnosti ustvarila tri veje IT podjetij. Velika podjetja bodo imela vso potrebno informacijsko tehnologijo, ki jo bodo ponujala končnim uporabnikom. Njih bodo servisirala ponudniki strojne in programske opreme. Na drugi strani bodo podjetja, ki bodo imela v lasti omrežja in bodo skrbela za prenos podatkov do končnih uporabnikov.

Takšna centralizacija informacijske tehnologije bo močno vplivala na podjetja in trg ter bo predstavljala velik izziv vsakemu posamezniku. Pričakovati je da bo to povzročilo večji pretres kot ga je uvedba računalnikov ali interneta.

Vir: Carr G. Nicholas. The End of Corporate Computing. MITSloan, Vol. 46, No. 3.

Datum 11.05.2005
Print