Naslov Virant: informacijska tehnologija je sredstvo za doseganje prijazne, učinkovite in odprte uprave
Delo je napravilo intervju z ministrom za javno upravo Gregorjem Virantom o novi strategiji razvoja e-uprave do leta 2010. Vlada v strategiji napoveduje racionalizacijo poslovanja uprave in uporabo sodobnih elektronskih storitev. Cilji pa ne upoštevajo obstoječega stanja. Minister meni, da je mogoče manjša vlaganja omiliti z iskanjem notranjih kadrovskih in finančnih rezerv.

  • Na področju informatizacije državne uprave se dogajajo veliki premiki, ki pa javnosti niso vidni.
  • Od prvega julija 2005 do začetka aprila 2006 se je registriralo 5.945 samostojnih podjetnikov, od tega po elektronski poti okoli 300. Za zamudo pri uvedbi projekta VEM, je kriva državna administracija.
  • Sodišča se upirajo informatizaciji, ker sredstva za informatizacijo niso bila najbolj optimalno uporabljena. Z učinkovitejšo informatizacijo bo sodstvo okrepilo svojo avtonomijo.
  • Informacijska tehnologija ni cilj, temveč sredstvo za doseganje uporabniku prijazne, učinkovite, odprte in pregledne uprave.
  • Vlaganja v informatiko iz leta v leto upadajo. Kljub temu je rezerv še veliko.
  • Podaljšanje registracij vozil preko interneta ne bo zahtevalo digitalnih potrdil. Avtomobile pa bomo morali še vedno zavarovati pri agentih. Zavarovalnice bodo morale zavarovanje preko interneta zagotoviti do 1. marca 2007.
Vir: Kučič, Lenart J. Veliki načrti z e-upravo, denarja pa vedno manj. Delo, 5.5.2006.
Vir Delo
Datum 08.05.2006
Print