Naslov Težave z uvajanjem elektronskega glasovanja v ZDA

V Združenih državah Amerike priprave na volitve v senat in predstavniški dom spremljajo polemike o elektronskem glasovanju, ki ga uvajajo že od leta 2000, piše Dnevnik.

Številna vprašanja o uporabi in varnosti ter zaščiti pred zlorabami postavljajo posodobitev ameriških volišč pod vprašaj. Ameriški kongres je leta 2002 sprejel zakon Pomoč Ameriki na volitvah, v katerem je predstavljena popolna posodobitev ameriških volišč. Ameriška vlada je za nakup nove opreme porabila 3 milijarde $, nova oprema pa bo volivcem omogočila uporabo elektronskih glasovnic ter računalniško zbiranje in obdelavo podatkov. Neko ameriško svetovalno podjetje ocenjuje, da bo že na prihodnjih predsedniških volitvah okrog 40 % volivcev za oddajo glasovnic uporabilo elektronske naprave. Pri tehnološki izpopolnjenosti volilnih naprav pa se pojavljajo težave, saj naj bi bila tehnologija še neizpopolnjena, zaradi nevarnosti zlorab pa naj bi predstavljala grožnjo za demokratičnost volitev. Glasovalni stroji naj bi bili zelo preprosti, kot taki pa so zelo lahka žrtev računalniških manipulacij. Manipulacije,kjer se skoraj neopazno priredi nekaj glasov v vsakem okrožju, so posebej nevarne pri večinskih glasovalnih sistemih, kakršen je v ZDA. Podobno mnenje o uvedbi elektronskih volitev imajo tudi na Ministrstvu za javno upravo, kjer pravijo, da pri tehnologiji, ki jo uvajajo v ZDA, največji problem predstavljata varnost in zaupanje državljanov v volilni proces.

Na univerzi Princeton so pred nedavnim prikazali, da tehnologiji še ne gre popolnoma zaupati, saj so ugotovili, da je ključ do vstopa v volilni stroj zelo podoben običajni računalniški spominski kartici. Tudi pri nas bomo na elektronsko glasovanj še morali počakati nekaj časa.

Vir: Zotlar Bolce, Nataša. Letošnje volitve v ZDA bodo še na pol elektronske. Dnevnik, 19.10.2006
Datum 25.10.2006
Print