Naslov Virtualna Vida svetuje o davkih
 
 
 
 

Davčna uprava RS je s februarjem na svoji spletni strani uvedla interaktivno davčno »svetovalko« poimenovano Vida. Glavni namen programa, ki komunicira z obiskovalci, je odgovarjanje na enostavna vprašanja o dohodnini za leto 2006.

Program, za katerega je DURS odštela 650.000 €, komunicira z uporabnikom kot, da bi bila živa oseba. To pomeni, da je treba zastavljati konkretna vprašanja, če želimo dobiti odgovore in ne le ključne besede. Zastavljena vprašanja pregledujejo strokovnjaki in v bazo odgovorov dodajajo nove odgovore. Vida pa ne odgovarja le na vprašanja s področja dohodnine, temveč tudi na druga vprašanja, ki niso v povezavi z dohodnino. Finance so tako navedle, da je že v prvih dneh prejela več deset tisoč vprašanj od katerih pa jih je bila le približno desetina davčnega značaja.

Z Vido je DURS davčnim zavezancem, ki uporabljajo internet, ponudila zanimiv način svetovanja. Prve izkušnje kažejo, da uporabniki sistem predvsem preizkušajo kako se odziva na različna, predvsem nedavčna vprašanja. Pričakovati je, da se bo sčasoma količina takšnih vprašanj zmanjšala, povečal pa se bo delež davčnih vprašanj. In takrat bo Vida začela služiti predvsem svojemu primarnemu namenu.

Davčna svetovalka Vida >>

Vir DURS
Datum 15.02.2007
Print