Naslov Naložbe v nove tehnologije

Finance so objavile intervju Danielom Starto o tem, kako naj podjetja presojajo donosnost naložb v nove tehnologije.

  • Podjetjem ni treba uporabiti neke tehnologije, takoj ko se le-ta pojavi, najboljši čas za naložbo je takrat, ko tehnologija dozori v poslovno rešitev. Podjetja, ki se osredotočajo na razvoj inovativnih rešitev in ustvarjajo precejšnje presežne vrednosti, bi morala postati vodilni posvojitelji tehnologij. Tehnologije, ki so šele v povojih, imajo pogosto omejene poslovne vrednosti, podjetja pa se tako lahko hitro znajdejo v pasti prehitrega navdušenja nad neko tehnologijo, ki ne bo prinesla dobička.
  • Pri načrtovanju časa posvojitve neke tehnologije je potrebno upoštevati več dejavnikov. Stroški so pri novi tehnologiji lahko precej višji kot stroški neke zrele tehnologije, razmisliti pa je potrebno tudi, ali se splača, da sami razvijete neko tehnologijo.
  • Pametna podjetja se pri vrednotenju tehnologije osredotočijo na ustvarjanje poslovne vrednosti, na poslovno vrednost pa je potrebno gledati z vidika kratkoročnih ukrepov povečanja prihodka in zmanjšanja stroškov ter z vidika pridobitve strateške priložnosti.
  • Podjetja se morajo za posvojitev tehnologij lotiti snovanja strategij v povezavi z IT ter spremeniti postopke vrednotenja tehnologij in rešitev. Posvojitev IT mora danes biti usklajena s poslovno dejavnostjo, vodilni kadri in sodelavci s področja informatike pa morajo postati bolj vešči vrednotenja in sprejemanja utemeljenih odločitev o naložbah v tehnologije.
Vir: Finance, 28.3.2007

Datum 11.04.2007
Print