Naslov Delo v virtualnem svetu

Dnevnik je objavil intervju s Tammy Johns, podpredsednico za strateško upravljanje delovne sile pri mednarodnem kadrovskem podjetju Manpower, ki je konec julija uradno začelo delovati v Second Lifu, kjer opravljajo enako dejavnost kot v realnem svetu.

Virtualni svet Second Life ima danes več kot 8 milijonov prebivalcev in več kot 700.000 podjetij, omogoča pa veliko možnosti za dodatno delo in zaslužek.

  • Oseba, ki s svojo resnično službo ni zadovoljna, si lahko delo poišče v virtualnem svetu. Second Life ponuja vedno več zaposlitvenih sejmov, kjer obiskovalci dobijo informacije in si izbirajo karierno pot. Te možnosti ne zahtevajo potovanja na intervju, priključimo se lahko povsod, od koder imamo omogočen dostop do interneta.
  • Virtualni svet prebivalcem ponuja fleksibilnost, omogoča izbiro kaj, kdaj in od kod delati. Spodbuja tudi raznolikost, saj lahko dela vsak, prebivalci pa lahko raziskujejo tudi tista področja dela, ki jim v realnem svetu niso dostopna. Možnosti za razvoj lastnega podjetja so večje kot v realnem svetu, saj so zaposlitveni standardi v realnem svetu veliko bolj rigorozni. Zaposlitev, ki je v Second Life dobičkonosna, omogoča izboljšanje kakovosti resničnega življenja. Precej dobičkonosna v Second Life je nepremičninska industrija, med najbolj priljubljena delovna mesta pa sodijo tista znotraj informacijske tehnologije.
  • Nekaj težav, ki jih ima posameznik v realnem svetu, lahko v virtualnem sveti izgine. Socialno anksiozni posamezniki lahko v virtualnem svetu lažje komunicirajo, saj stik z drugimi ljudmi ni potreben, predsodki do marginaliziranih skupin pa ne obstajajo, saj identitete posameznikov niso razkrite.
  • Prebivalci v Second Life se morajo podrediti standardom skupnosti. Če kdo misli, da so njihovi soprebivalci ta pravila oziroma standarde prekršili, lahko o tem obvestijo laboratorij Linden, ki nato ukrepa. Nekatera podjetja so začela vpeljevati lastna pravila za zaposlene, ta pravila pa morajo po sprejetju službe biti upoštevana.
  • Second Life vedno bolj postaja platforma za podjetja, saj predstavlja veliko rešitev za organizacije. Podjetja se lahko z naraščajočimi razpršenimi delovnimi silami zaradi virtualnega dela veliko bolje povezujejo in sodelujejo.
Vir: Mrak, Saša. Second Life: Virtualni šampanjec za opravljen posel. Dnevnik, 11.8.2007

Datum 14.08.2007
Print