Naslov Za izvedbo dobre IT ideje je treba pridobiti ustreznega vlagatelja

Internet ponuja mnoge poslovne priložnosti. Za uresničitev nekaterih izmed njih je treba včasih stopiti do vlagateljev neposredno. To je možno v kavarni največje londonske knjigarne Waterstone's, ki je blizu trga Piccadilly. Tam se zbirajo ljudje z različnih področij IT tehnologij in izmenjavajo svoje ideje in zamisli, tam pa so tudi vlagatelji.

Dobra ideja namreč še ne pomeni, da se bo tisto, kar si je njen avtor zamislil, tudi uresničilo. Ideja mora biti inovativna, ponujati mora nekaj novega, treba je premisliti o različnih možnostih. Šele nato je mogoče s priemrno predstavitvijo privabiti vlagatelje. Večinoma gre za podjetja ali sklade, ki se ukvarjajo z vlaganjem v tvegane projekte, v zameno pa dobijo določen delež lastništva podjetja. Dobra stran tovrstnih vlagateljev je, da prevzamejo finančni del tveganja. Ko je vlagatelj prepričan, je potrebno izdelek oziroma storitev iz papirja hitro prenesti v prakso, saj je na IT področju čas ključnega pomena.

Nekatera novo ustanovljena podjetja v primeru, da se ideja razvije uspešno, hitro močno pridobijo na vrednosti, ki je velikokrat prenapihnjena. Tako je na primer Facebook, družabna mreža, ki se lahko pohvali le z veliko bazo uporabnikov in oglaševalskim potencialom, vreden 15 milijard dolarjev.

Nekateri strokovnjaki opozarjajo, da so vrednosti nekaterih tehnoloških podjetij prenapihnjene celo do 20 krat. Morda se nam kmalu obeta podoben zlom tehnoloških podjetij kot se je zgodil leta 2001, ko so le ta doživela nenaden upad vrednosti svojih delnic, kar je posledično privedlo do izgube na sto tisoče delovnih mest po vsem svetu.

Vir: Kučič, Lenart J. Iskalci internetnega zlata. Delo, Sobotna priloga, 16.2.2008.

Vir Delo
Datum 19.02.2008
Print