Naslov Razpis za razvoj e-vsebin in e-storitev za mala in srednje velika podjetja

Ministrstvo za visokošolstvo, znanost in tehnologijo je objavilo javni razpis za spodbujanje raziskovalno-razvojnih projektov razvoja e-vsebin in e-storitev. Razpis je namenjen malim in srednje velikim podjetjem.

V letošnjem letu bo s tem razpisom na voljo več kot 4,6 milijona evrov dodatnih sredstev za vlaganje v razvoj in raziskave slovenskih podjetij, ki delujejo na področju informacijske družbe.

»Ta javni razpis, s katerim želimo spodbuditi raziskovalno razvojne projekte razvoja e-vsebin in e storitev, je eden prvih te vrste s področja nove finančne perspektive strukturnih skladov,« je dejala ministrica Kucler Dolinarjeva na novinarski konferenci. »Obenem je to finančno najobsežnejši razpis s področja informacijsko komunikacijske tehnologije (IKT) v samostojni Sloveniji, ter prvi razpis, namenjen malim in srednjim podjetjem, ki se ukvarjajo z IKT.«

Ta javni razpis je tudi eden izmed prvih konkretnih korakov predvidenih v akcijskem načrtu za uresničevanjem in dosego ciljev zapisanih v strategiji SI2010. »Naša želja je, s tem spodbuditi razvoj in večjo ponudbo e-storitev na različnih področjih informacijske družbe in uveljaviti nove tehnološko-razvojne, organizacijske in poslovne koncepte,« je dejala ministrica. »To je bolj kot zgleda na prvi pogled doprinos k prehodu v moderno in učinkovito družbo znanja. Osnovne cilje smo zapisali v junija lani sprejeti strategiji razvoja informacijske družbe v RS Si2010. Ta namreč pomeni krovno politično usmeritev Vlade na tem področju do leta 2010.«

Namen Strategije razvoja informacijske družbe v Republiki Sloveniji je, s pomočjo učinkovite uporabe informacijskih-komunikacijskih tehnologij, spodbuditi konkurenčnost in produktivnost, zagotoviti uravnotežen družbeni in regionalni razvoj ter izboljšati kakovost življenja celotne družbe in vsakega posameznika.

Strategija po svoji zgradbi sledi evropski pobudi i2010, v kateri so predstavljene poglavitne strateške usmeritve Evropske unije.

Na pomladanskem sestanku Sveta EU marca 2005 so države članice eksplicitno izrazile potrebo po vzpostavitvi vključujoče informacijske družbe. Ta naj temelji na vseobsežni uporabi informacijsko komunikacijske tehnologije (IKT) v javnih storitvah, malih in srednjih podjetjih ter gospodinjstvih. Zato je bila zaradi vzpostavitve enotnega informacijskega prostora sprejeta pobuda i2010. Ta bo v naslednjih letih spodbujala raziskave in razvoj na področju IKT, razvoj industrije e-vsebin, zagotavljala varnost omrežij in informacij ter konvergenco in interoperabilnost.

Cilj razpisa je sofinanciranje predkonkurenčnih raziskovalno razvojnih projektov razvoja e-vsebin in e-storitev na naslednjih tematskih področjih:

  • e-vsebine in e-storitve na področju kulture,
  • znanstvene in izobraževalne e-vsebine in e-storitve,
  • e-vsebine in e-storitve za potrošnike,
  • e-vsebine in e-storitve na področju zdravja,
  • e-poslovanje za mala in srednja podjetja (MSP),
  • e-storitve s področja lokalne e-uprave.

Razpis se izvaja po shemi državne pomoči »Program za spodbujanje tehnološkega razvoja in informacijske družbe«. Na razpis se lahko prijavi podjetje, ki lahko samo ali v imenu konzorcija partnerjev prijavi raziskovalno razvojni projekt (podjetja in raziskovalne organizacije).  

Javni razpis delno financira Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Višina sredstev, ki je na voljo za izvedbo javnega razpisa v letu 2008, je 4.639.673 €. Od tega je 15 % sredstev MVZT. Gre za do sedaj največji razpis na omenjenem področju. Do sedaj se je za razpis zanimalo že 60 podjetij. Razpis je odprt do 14. marca.

Razpis >>
Datum 05.03.2008
Print