Naslov E-avtomobilizem

Internet pospešeno vstopa v informacijsko nakupni proces na področju avtomobilizma. RIS ugotavlja, da je leta 2008 med uporabniki interneta 60 % kupcev avtomobilov iskalo informacije pred nakupom avtomobila na internetu.

V razvitih državah je da delež še višji, saj je informacije o avtomobilih na spletu iskalo 80 % vseh kupcev vozil. Tudi pri nas imajo vse avtomobilske blagovne znamke svojo predstavitveno stran, nekatere avtomobilske strani so celo med najbolj obiskanimi spletnimi stranmi v Sloveniji.

Poglejmo nekaj podatkov iz raziskav o spletni obiskanosti. Spletno mesto za prodajo avtomobilov Avto.net je v letu 2004 mesečno obiskalo 149.000 različnih obiskovalcev. Leta 2006 se je številka povečala na skoraj 270.000, za leto 2008 pa znaša skoraj 340.000. Visok obisk ima tudi Avtooglasnik, ki se je leta 2004 ponašal s 141.000 mesečnimi obiskovalci. O visoki obiskanosti avtomobilskih spletnih strani poroča tudi Alexa, aktualne podatke o obiskanosti pa lahko najdemo tudi na spletni strani MOP.

Poglejmo si še rezultate RISove raziskave iz leta 2008. Vzorec je bil naslednji: tretjina je bila neuporabnikov interneta, 11 % nevoznikov, 14 % jih je avtomobil kupilo pred več kot 5 leti, 17 % pred nakupom ni zbiralo informacij o nakupu, 25 % pa jih je to storilo.

Avtomobilizem je zelo priljubljen med oglaševalci na spletu. iProm ugotavlja, da so v tej panogi posredovali daleč največ oglasov. RIS raziskava iz leta 2008 tudi kaže, da prek 80 % slovenskih uporabnikov na spletu vsaj občasno opazi avtomobilistične oglase.

Raziskava iz leta 2007 (Capgemini), ki so jo izvedli v Evropi (Nemčija, Francija, VB), v ZDA in na Kitajskem je pokazala, da bi 20 % ljudi kupilo avtomobil preko spleta.

Kakovost slovenskih avtomobilističnih spletnih strani je zelo različna, ugotavlja Delova raziskava. Nekatere strani omogočajo virtualno konfiguracijo dodatne opreme, nekatere so pregledno urejene, druge manj. 

Druga skupina strani je namenjena menjavi lastništva avtomobilov ter avtomobilske opreme, gre predvsem za spletne oglasnike. Najpomembnejši je avto.net. Ta omogoča iskanje po bazi avtomobilov in avtomobilske opreme ter vpis oglasov. Naslednja skupina strani o avtomobilizmu nudi splošne informacije. Gre za portale in forume. Največ obiska ima avtomobilizem.com, ki  po raziskavi MOSS beleži porast števila obiskovalcev. 

Vir: RIS.org

Povezave:

Datum 17.09.2008
Print