Naslov Evropski bonton: nova pravila mobilnega vedenja

Zaradi visoke razširjenosti mobilnih tehnologij se raven sprejemljivega vedenja ob njihovi uporabi spreminja tako, da se dviguje raven strpnosti, je pokazala raziskava, ki jo je v regiji Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike (EMEA) pred kratkim naročilo podjetje Intel.

Nove naprave – nov življenjski slog?

Raziskava je pokazala, da se zjutraj najprej oprhamo in spijemo kavo ter, še preden stopimo skozi vrata, preverimo elektronsko pošto ali objavimo prvi zapis na družbenem omrežju. Dve tretjini (67%) vprašanih je dejalo, da svoje mobilne naprave preverijo, še preden se zjutraj odpravijo v službo, skoraj četrtina (23%) pa jih to naredi celo preden vstanejo iz postelje.

Če na kavi s prijatelji ali sodelavci spremenite svoje stanje na Facebooku, to ne bo motilo skoraj nikogar (samo 7% vprašanih se s tem ni strinjalo). Prav tako svojih bližnjih ne boste razburili, če za konec tedna s seboj vzamete prenosnik (temu je nasprotovalo 9% respondentov) ali če mobilne naprave uporabljate v spalnici (7% vprašanih je menilo, da je to neprimerno).

Naša čustvena navezanost na mobilne naprave je tako močna, da bi ji lahko rekli tudi odvisnost. Več kot polovica vprašanih bi se raje za en teden odpovedala čokoladi ali sladkarijam kot pa svojim priljubljenim napravam. Mobilna tehnologija je postala sestavni del našega javnega profila in mobilne naprave pogosto obravnavamo kot statusni simbol, kar je potrdilo 54% sodelujočih.

Ne pozabite na bonton

Kljub vsemu obstajajo meje sprejemljive rabe mobilnih naprav ter pravila mobilnega vedenja, ki se jih držimo in jih ne želimo kršiti. Eden takih primerov so skupna kosila ali večerje, med katerimi je uporaba mobilnih tehnologij najbolj nezaželena.

Večina vprašanih (61%) meni, da bi morala obstajati pravila o uporabi mobilnih naprav v javnosti, ki bi pokrivala tudi rabo družbenih medijev, ki so vir številnih kršitev bontona. Med najbolj nesprejemljivimi dejanji so uporaba računa druge osebe za objavljanje šal, objavljanje preveč osebnih podatkov in označevanje prijateljev na slikah, ki bi jih lahko spravile v zadrego.

Sodelujoče v raziskavi je med drugim najbolj zmotila uporaba mobilnih naprav, ki lahko ogroža druge (67% jih je navedlo pisanje sporočil med vožnjo avtomobila) ali predstavlja fizično motnjo (67% vprašanih je izpostavilo glasne pogovore po telefonu).

Ta odstotek je še višji v Severni Ameriki, kjer je zaskrbljenost glede varnosti izrazilo kar 73% vprašanih. Kar tretjina (33%) sodelujočih v regiji EMEA pa je glede tega celo mnenja, da bi bilo treba uporabo mobilnih naprav na javnih mestih prepovedati.

Poročilo (pdf, sl) >>

Vir: Intel.com, 18.7.2011.

Vir slike: Trendsupdates.com.

 

Vir Intel
Datum 20.07.2011
ViriTuji viri
Print