Informacijska tehnologija se spreminja

02/19/2007

Skupaj z naraščanjem števil uporabnikov interneta narašča tudi obseg spletnih vsebin, med katerimi se najde tudi vse več nezaželenih in škodljivih vsebin, piše SiOL.

Največkrat lahko slišimo, kakšne so ekonomske posledice tovrstnih vsebin, medtem ko uporabnike pestijo drugačne posledice. Elektronska pošta je zaradi spama izgubila del svoje uporabnosti, saj je potrebno neprestano brisanje sporočil in nameščanje zaščitne programske opreme. Oxfordski profesor Jonathan Zittrain trdi, da bo zasičenost spleta z nezaželenimi in škodljivimi vsebinami povzročila konec inovacij na področju interneta, uporabniki pa naj bi se zatekli k bolj preprostim aplikacijam, ki bodo sicer ponujale manj svobode in jih ne bo možno razvijati naprej. Primer tovrstnega sistema je glasbeni predvajalnik Apple iPod.

Informacijska tehnologija se danes počasi pretvarja iz izdelkov v storitve, in lahko se zgodi, da bodo proizvajalci v prihodnosti ponujali vse bolj netransparentne in nadzorovane storitve, uporabniki pa jih bomo koristili.

Vir: Amon, Bojan. Konec internetnih inovacij? 5.2.2007

Članek je prebralo 149583 obiskovalcev

Komentarji