Naslov Spletne banke: nov medij za oglase

Ameriško podjetje Cardlytics je uvedlo nov oglaševalski model, ki uporabnikov spletne banke prikazuje oglase in posebne ponudbe, povezane z uporabnikovimi nedavnimi transakcijami, piše Advertising Age.

Poleg transakcije, namenjene določeni trgovski verigi, se tako uporabniku lahko prikaže ponudba konkurenčne verige, ki obljublja vračilo denarnih sredstev (ang. cash-back) v višini 15 %, če se posameznik odloči za nakup v eni od njihovih prodajaln.

K temu načinu oglaševanja je že pristopilo nekaj velikih igralcev, kot sta veriga restavracij McDonald's in trgovska veriga Macy's. Pri podjetju Cardlytics pričakujejo, da bodo do konca poletja sodelovali s 50 – 70 finančnimi institucijami, doseg njihove oglaševalske storitve pa naj bi takrat znašal 10 milijonov uporabnikov.

Cardlyticsov program deluje po načelu plačila-po-uspešnosti (pay-per-performance), kar pomeni, da prejmejo plačilo za svoje storitve vsakič, ko uporabnik izkoristi oglaševano ponudbo.

Glavna prednost novega oglaševalskega kanala je v tem, da ni nobenih ugibanj o tem, koga bodo oglasi dosegli, saj ima Cardlyticsov sistem dostop do informacij o imenu trgovca, datumu in vrednosti nakupa ter plačnikovi poštni številki.

To vzbuja številke pomisleke glede zasebnosti, vendar pri podjetju zagotavljajo, da ne razpolagajo z osebnimi podatki, kot so ime, priimek, naslov in številka transakcijskega računa, s katerimi bi lahko razkrili uporabnikovo identiteto. Varstvo osebnih podatkov jamčijo s številnimi postopki, ki naj bi zagotavljali, da podatki ostajajo na varnem za požarnim zidom banke.

Uporabniki storitev e-bančništva lahko sicer iz omenjenega sistema izstopijo, vendar pa je to do sedaj storilo manj kot 5 % le-teh. To je manj, kot so načrtovali, saj so pri podjetju Cardlytics predvidevali, da v oglaševalskem modelu ne bo želelo sodelovati od 12 do 15 % uporabnikov.

Vir: Zmuda, Natalie. McDonald's, Macy's Tap New Ad Medium: Web Bank Statements. Adage.com, 19.4.2010

Vir slike: Personalloans4.com, Netbanker

Datum 17.05.2010
Print