Naslov Banke vse pogosteje na udaru spletnih napadalcev

Velike finančne hiše se morajo začeti zavedati tveganj, katerim so izpostavljene na internetu, piše Dnevnik. Leta 2002 je, kot primer,  gumarskemu tehniku Robertu Škulju s pomočjo trojanskega konja uspelo udreti v spletno poslovalnico Klik, kar mu je omogočilo vključitev v zaupno komunikacijo med banko in komitentom.

Lani so največje finančne institucije zabeležile rast števila varnostnih napadov. Več kot polovica napadov se nanaša na pridobivanje zaupnih podatkov (številk bančnih kartic) s prevaro, sledijo pa še zlonamerno preusmerjanje uporabnikov na lažne spletne strani, napadi z vohunsko in škodljivo programsko opremo. Izvedba teh kršitev kaže na dobro organizacijo, najverjetneje celo organiziranih kriminalnih združb. Za podjetja, še posebej banke, je zdaj oblikovanje informacijske varnosti nujno.

V Sloveniji o organiziranih kriminalnih združbah sicer še ne moremo govoriti, včasih gre za primere šibko povezane hekerske skupine, kar je še daleč od mafije. V Sloveniji največ hekerjev prihaja iz Maribora, tipični heker pa je star od 13 do 25 let, moškega spola in s slabim učnim uspehom. Tovrstni hekerji so bolj znani in vidni kot profesionalni vdiralci, ki namesto nadlegovanja svoje znanje in svoj čas porabijo predvsem za skrivanje sledi.

Vir: Dnevnik, 31.8.2006

Datum 04.09.2006
Print