Naslov Analiza spletnih strani slovenskih e-knjigarn
Avtor Štefka Balek
Leto 2009
Mentor dr. Samo Bobek
Datum vnosa 28.10.2010, 10:57
Povzetek

Za podjetja, ki stremijo k uspešnosti je prisotnost na internetu neizogibna. Internet je postal medij prihodnosti, število njegovih uporabnikov pa iz dneva v dan narašča. Ena izmed številnih revolucionarnih sprememb, ki jih je internet prinesel v naše življenje je zagotovotudi uvedba elektronskega trgovanja. Vendar pa je za vzpostavitev uspešnega e-trgovanja potrebno veliko izpolnjenih kriterijev. Vsekakor je potrebno ponuditi velik izbor načinov plačevanja ter vzpostaviti varnost v e-trgovini, kajti le ob ustrezni varnosti bomo pridobili zaupanje obiskovalcev in jih posledično prepričali v nakup. Za izdelke v spletni trgovini je potrebno prav tako poskrbeti za dobro vsebinsko ter slikovno predstavitev.

Eden izmed ključnih dejavnikov za uspeh elektronske trgovine pa je tudi uporabna ter atraktivna spletna stran. Za uspešnost e-trgovine je torej potrebno oblikovati spletno stran, ki bo ustrezala kriterijem in lastnostim kakovostnih spletnih strani. Pomembno vlogo ima že začetna stran, saj je mnogokrat ključen ravno prvi vtis, ki ga uporabnik dobi, ko obišče spletno stran. Najpomembnejša na spletni strani pa je vsekakor vsebina. Potrebo je zagotoviti preglednost in ažurnost informacij, ki so predstavljene na spletni strani. Ključno vlogo pa ima tudi oblikovna podoba ter tehnični vidik. Spletne strani morajo biti namreč kompatibilne z najpogosteje uporabljenimi spletnimi brskalniki ter se morajo hitro naložiti.

Ugotavljamo torej, da le všečne, pregledne, razumljive ter uporabne spletne strani pritegnejo obiskovalce, jih na spletni strani zadržijo ter prepričajo, da se ponovno vrnejo. Pozitivna uporabniška izkušnja ima pomemben pomen. Analizirane spletne strani slovenskih e-knjigarn v veliki meri ustrezajo opisanim kriterijem, vendar kljub temu najdemo napake, ki bi jih bole potrebno odpraviti, da bi bile spletne strani kar najbolj funkcionalne.

Nakupovanje preko spleta postaja vedno bolj priljubljeno, saj prinaša številne prednosti. Nakup iz naslonjača ponuja udobje ter omogoča prihranek časa in denarja. Pred spletnim trgovanjem je vsekakor svetla prihodnost, kar pa se zavedajo tudi knjigarne, ki skušajo z atraktivnimi ter praktičnimi spletnimi stranmi privabiti čim več obiskovalcev.

Podrobnosti

Diplomsko delo >>

Ključne besede

elektronsko trgovanje, elektronska trgovina, e-knjigarna, spletna stran, strukture spletnih strani, kriteriji kakovostnih spletnih strani, analiza spletnih strani

Leto izida - publikacije2009
Print