Naslov Gate-keeping in the new media age
Avtor Gunn Sara Enli
Leto 2008
Datum vnosa 23.10.2008, 19:17
Povzetek

Trenutni trendi na področju medijskih vsebin zajemajo kombiniranje tradicionalnih televizijskih formatov in digitalnih medijev.

Ti formati, ki jih nekateri imenujejo tudi formati z večimi platformami, še posebej s pridom izkoriščajo internet in mobilno telefonijo, predvsem z namenom stimuliranja aktivnosti občinstva. Študije tovrstnih platform so do sedaj zajemale predvsem aktivnost občinstev, na katere vpliva nadaljevalni oziroma kumulativni učinek, kot npr. Big Brother. V članku avtorica analizira format, ki združuje klasično novinarstvo z elementi sodelovanja občinstva. V neki oddaji se od občinstva pričakuje, da bodo na vprašanja in dileme, ki se pojavijo v oddaji, odgovarjali s pomočjo SMS sporočil. Ni zagotovljeno, da bo njihovo sporočilo dejansko tudi objavljeno v oddaji, saj moderator v skladu z uredniško politiko izbira sporočila, ki so objavljena, zato je njegova funkcija pravzaprav "gatekeeper" oziroma odbiratelj informacij.

Pojavljajo se vprašanja: kakšni so glavni konflikti med novinarsko objektivnostjo in ideali dostopa, kako se ti konflikti znotraj določene produkcije rešujejo, kdo so "gatekeeperji" v digitalni dobi, itd.

Podrobnosti

Strokovni članek >> (pdf, 699 KB, en)

Ključne besede

gatekeeper, mobilna telefonija

Print