Naslov Spletno oglaševanje in vpliv gospodarske krize

V zadnjem času se pojavlja mnogo ugibanj o vplivu gospodarske krize na spletno oglaševanje. Nekateri pravijo, da bo rast v težkih časih upadla, drugi pravijo, da recesija na spletno oglaševanje ne bo imela velikega vpliva.

Statistike od leta 1919 kažejo, da se za oglaševanje v povprečju porabi okoli 2 % BDP. Če verjamemo statistiki, se bo torej oglaševanje znižalo toliko, kot se bo znižal BDP (če se bo). Nekateri ocenjujejo, da se lahko na 2 % znižanje rasti BDP spletno oglaševanje zniža celo do 10 %. V letih 2000 do 2002, ko je počil spletni mehurček, se je v ZDA spletno oglaševanje znižalo za 27 %. Vendar se je trg od takrat močno spremenil. V obdobju od leta 2000 naprej so namreč velik del spletnega oglaševanja predstavljale oglaševalske pasice (bannerji), ki so za naročnike dragi ter manj učinkoviti, kot na primer tekstovno oglaševanje, ki je danes zelo razširjeno.

Z novimi načini oglaševanja na spletu, ki ponujajo tudi učinkovito merjenje rezultatov, se lahko stroški oglaševanja na prodajno enoto zelo natančno izračunajo, kar podjetjem precej olajša odločitev z oglaševanje. Ostale, klasične oblike oglaševanja pa se bodo predvidoma nekoliko znižale. eMarketer ocenjuje, da se bo spletno oglaševanje do konca leta 2009 povečalo za slabih 9 %, kar je manj, kot so bila predvidevanja pred začetkom recesije (14,5 %). Po njihovem tako na področju spleta ne bo prišlo do padca oglaševanja, pač pa se bo le rast nekoliko upočasnila. 

Strokovnjaki si več obetajo tudi od oglaševanja na družbenih omrežjih, ki zaenkrat še ni dovolj učinkovito, vendar pa se nenehno testirajo novi načini promocije izdelkov in storitev na teh področjih.

Vir: The Economist, 27.11.2008.

Datum 09.12.2008
Print