Naslov Minister Zalar z e-pravosodjem nad zaostanke v sodstvu

Čeprav se je zadnji poskus z elektronskimi peticijami na nivoju Evropske unije katastrofalno končal, je komisija že napovedala razvoj novega pilotskega projekta elektronskih peticij. Z njimi upajo, da bodo uspeli evropsko politiko približati državljanom, ki bodo tako lahko neposredno vplivali na evropske poslance, piše E-demokracija.

Projekt EuroPetition je zasnovan kot dvoletni projekt, katerega namen je skrbeti za elektronske peticije na lokalnem in evropskem nivoju. Trenutno že obratujeta dva strežnika, ki skrbita za peticije v VB in na Švedskem.

Po ocenah organizatorjev naj bi se omenjenega spletnega orodja poslužilo blizu pet milijonov uporabnikov, aplikacije za podpis elektronske peticije pa bodo razvijali tudi na socialnih spletnih mrežah, kot je Facebook.

Leta 2006 je namreč približno milijon uporabnikov podpisalo peticijo, v kateri so pozvali evropske poslance, naj se odrečejo selitvam iz Strasbourga v Bruselj in naj raje izberejo enoten sedež evropskega parlamenta. Vendar ni prišlo do nobenih sprememb. Podobno usodo je doživela elektronska peticija v Veliki Britaniji, v kateri sta dva milijona britanskih državljanov zahtevala ukinitev cestnin, vlada pa peticijei ni dala nobenega pomena, zato je tudi ni upoštevala.

Vir: Evropska komisija z novim evropskim podjetjem e-peticij. E-demokracija, februar 2009.

Datum 11.02.2009
Print