Naslov Omejevanje spletnega dostopa otrokom

Najstniki so populacija, ki je zaradi domačega odnosa z računalnikom in ob pravem interesu sposobni obiti marsikatero oviro, ki jo postavijo starši. Še posebej težko je, če ima otrok dostop do računalnika pri prijatelju, katerega starši ne omejujejo pri uporabi računalnika in interneta, piše Monitor.

Ravno iz tega razloga so starševske kontrole učinkovite predvsem pri mlajših otrocih, za preprečevanje naključnega in nehotenega stika z nepremernimi vsebinami, ki jih je na internetu veliko.

Ozaveščenost staršev na tem področju je v zadnjih letih zelo napredovala, čemur sledijo tudi proizvajalci temu ustrezne programske opreme. Starš danes potrebuje učinkovite elektronske veščine za spremljanje obnašanja svojih otrok v spletu, predvsem pa staršem nikoli ne škodi nekoliko večja mera zanimanja za "kibersvet", k ije otrokom in mladostnikom pisan na kožo.

Slovenski starši lahko več informacij o varni rabi interneta, zasebnosti in nevarnostih pridobijo na Safe.si.

Dodatki za spletne brskalnike za namene preprečevanja dostopa in filtriranja neprimernih vsebin v spletu:

1. ParentalControlBar

je čedalje bolj multifunkcionalna rešitev, ki zajema tako uporabnike Firefoxa kot tudi uporabnike Internet Explorerja. Nadzor se namesti kot orodna vrstica, vendar ne omogoča "tihega" preprečevanja dostopa.

2. KidZui

je otrokom prirejen spletni brskalnik, ki vsebuje tudi nekakšno družbeno omrežjo, kjer si otroci lahko med seboj izmenjujejo zanimive povezave in druge informacije. Vendar je ta brskalnik na voljo le v angleškem jeziku, torej ga priporočamo za otroke, ki že znajo brati in se na takšen način lahko še naučijo kaj angleščine.

3. Najdi.si

nam prek svoje orodne vrstice ponuja varno iskanje ob vključenem družinskme filtru, ki pa ni več tisto, kar je bil. Pred leti je ta filter bil del orodne vrstice in je blokiral kar nekaj spletnih strani.

4. Google.si

ne omogoča vsega kar omogoča Google.com. Možnost za vključitev SafeSearch je še vedno na voljo le v angleščini.

Programi za starševski nadzor:

1. CyberPatrol 7.7 postaja vse bolj resen program, ki ni v pomoč samo staršem, temveč tudi poslovnim uporabnikom, kar je lepo vidno po spremenjeni obliki uporabniškega vmesnika.

2. Cybersitter 10 je nova različica kibervaruške, ki je dobila podporo za Visto, hkrati pa tudi nekaj novih možnosti filtriranja: razpoznava strani, ki so namenjene ribarjenju in razpečevanju druge škodljive kode, povsem pa lahko prepove promet po protokolu https.

3. K9 web Protection je brezplačen program, ki je doživel korenite posodobitve, saj je v filtriranje vključenih precej več kategorij, ki jih lahko tudi poljubno sestavimo v svoj niz nastavitev. Uporabniški vmesnik je izveden prek lastnega spletnega strežnika, ki ga program namesti v računalnik in zato z vsemi nastavitvami upravljamo prek spletnega brskalnika.

4. Net Nanny 6.0 je ena izmed najbolj uporabljenih, zmogljivih in znanih programov. Otroku lahko ustvarimo tudi seznam dovoljenih spletnih strani. Program uporablja kontekstualno analizo spletne vsebine.

5. Safe Eyes 5.3 pridno pridobiva zveste uporabnike. Prepozna veliko večino najbolj uporabljenih programov za neposredno sporočanje, P2P deljenje datotek, zna blokirati novičarske skupine in sestavimo mu lahko poljuben seznam blokiranih programov.

Dilema kaj izbrati?

Odločitev o tem  kaj namestiti in kaj kupiti, ni lahka, saj ima vsak program svoje prednsoti in slabosti. Če vam je najbolj pomembna zanesljivost opravljanja nalog filtriranja in preprečevanja dostopa, se priporoča CyberPatrol.

Vir: Zupančič, Matic. Zamirnejši spanec staršev. Monitor, februar 2009.

Datum 16.02.2009
Print