Naslov Potrjen nov standard slovenske tipkovnice

Slovenski inštitut za standardizacijo (SIST) je za izdajo potrdil nov standard slovenske tipkovnice SIST 1044:2009, pišejo Finance. Standard za uporabo sicer ni obvezen, a bodo slovenski uporabniki v prihodnosti od proizvajalcev lahko zahtevali tipkovnico, kot jo določa slovenski standard.

Standard predvideva odstranitev nekaterih tipk, ki jih ne najdemo med črkami slovenske abecede. Tako se bo npr. črka š preselila na trenutno umestitev črke ć, prosti mesti, ki bosta nastali zaradi odstranitve črk ć in đ, pa bosta namenjeni znakoma € in @. Poleg tega bodo poslovenjene vse tipke, na katerih se nahajajo angleški izrazi za funkcije, z izjemo tipk Alt, Alt gr, Ctrl, Esc in Tab, saj naj bi bili izrazi za njihove funkcije med uporabniki vsesplošno sprejeti.

Standard je bil v javni obravnavi od 1. februarja do 2. marca 2009. V času obravnave je bil osnutek standarda na voljo slovenski javnosti, dodan pa mu je bil tudi obrazec za vnos pripomb, katere je obravnavala delovna skupina SIST/TC ITC/WG 1. SIST dodaja, da so bile vse smiselne pripombe glede razporeditve znakov in slovenskega poimenovanja tipk vključene v izvirni standard.

Vir: Pikon, Rok. Kakšna bo nova slovenska tipkovnica. Finance.si, 21.6.2009

Vir slik: SIST, Dakota 's Computers

Datum 24.06.2009
Print