Naslov Slovenija 21. po razširjenosti širokopasovnega dostopa

Strategy Analytics je v raziskavi ugotovil, da se Slovenija z 58 % penetracijo na lestvici razširjenosti širokopasovnega dostopa do spleta nahaja na 21. mestu. To je takoj za ZDA, ki imajo 60 % penetracijo in pred Španijo, kjer je penetracija 57 %. Sloveniji enako stopnjo razširjenosti širokopasovnega dostopa imata Nemčija in Irska. Vse naše sosednje države so se na lestvici uvrstile nižje od Slovenije.

Z najvišjo stopnjo penetracije (95 %) se ponaša Južna Koreja, sledi ji Singapur (88 %), na tretjem mestu pa se nahaja Nizozemska. V le-tej širokopasovni dostop do interneta uporablja 85 % gospodinjstev, kar je tudi največ v primerjavi s preostalimi evropskimi državami.

Uvrstitev Južne Koreje lahko v določeni meri pojasnimo z visoko stopnjo urbanizacije, poleg tega pa ima razpoložljivost širokopasovnega dostopa precejšnjo podporo v vladni politiki. Na lestvici penetracije širokopasovnega dostopa azijske države sicer zasedajo polovico prvih desetih mest. Za azijsko-pacifiško regijo je med leti 2009 in 2013 napovedano 15 % povečevanje penetracije na letni ravni.

 

K merjenju razširjenosti širokopasovnega dostopa lahko pristopimo z različnimi metodologijami. Pri Strategy Analytics so se odločili za merjenje penetracije glede na gospodinjstva, saj menijo, da merjenje na prebivalca lahko privede do dramatično zavajajočih podatkov.

Vir: Strategyanalytics.com, 18.6.2009

Vir slik: Strategy Analytics, Drew.be

Datum 24.06.2009
Print