Naslov Ali starši poznajo spletne aktivnosti otrok?

Anketa organizacije Common Sense Media je pokazala, da 49 % staršev otrokom dovoli nenadzorovan dostop do spleta, ko so stari 13 let ali več, piše MediaPost. Le 14 % pa mladostnikov je izrazilo mnenje, da so v resnici čakali na dovoljenje staršev.

Rezultati raziskave opozarjajo na prepad med otroki in starši na področju digitalnega življenja mladostnikov. Le 23 % staršev denimo meni, da njihov otrok socialna omrežja uporablja več kot enkrat dnevno, v resnici pa ta številka znaša 51 %.

Še bolj zgovorne so številke, ki razkrivajo, da je skoraj vsak peti najstnik žrtev spletnega nasilja. 18 % najstnikov je priznalo, da so bili v preteklosti na spletu že poniževani, bodisi v besedi bodisi v sliki.

Določeni najstniki se ne zavedajo, kakšne implikacije ima objavljanje vsebin na spletu, saj je skoraj 40 % anketiranih že obžalovalo objavo določenih vsebin. Osebne podatke, ki jih v javnosti sicer ne bi delili, je na spletu objavilo 28 % vprašanih.

Common Sense Media poudarja, da se komuniciranje in socializacija današnje generacije mladostnikov vse bolj pomikata na splet, zato bi morali starši zavzeti bolj odločilno vlogo pri zagotavljanju varne uporabe novih tehnologij.

Vir: Loechner, Jack. What Parents Don 't Know. Mediapost.com, 27.8.2009

Vir slike: Regina Lewis

Datum 24.09.2009
Print