Naslov Google zbira podatke o lokaciji in hitrosti vozil

Poleg podatkov o stanju na avtocestah in hitrih cestah, bo Google v storitev Google Maps vključeval tudi informacije o ostalih pomembnejših cestah, piše CNET. To voznikom ponuja izbor alternativnih poti, podatke o stanju pa bo Google pridobival od uporabnikov, ki aplikacijo uporabljajo na pametnih telefonih.

Google Maps bo posameznika ob uporabi gumba "moja lokacija" avtomatično vključil v program za pridobivanje tovrstnih podatkov, kar pomeni, da bodo Googlu med drugim posredovani tudi podatki o hitrosti vozila.

Uporabnik sicer lahko odstopi od sodelovanja v programu, če onemogoči funkcijo "moja lokacija", vendar pa je v le-tega ponovno samodejno vključen takoj, ko prek omenjene funkcije skuša ugotoviti, kje se nahaja.

Google zagotavlja, da so vsi podatki o hitrosti in lokaciji vozil, ki jih podjetje uporablja pri izračunu stanja cestah, anonimni. Že dlje časa sicer obstajajo še drugi navigacijski pripomočki, ki na podoben način zbirajo podatke o vozilih, vendar pa priljubljenost  in razširjenost storitve Google Maps omogoča zajem precej večjega obsega podatkov.

Vir: Krazit, Tom. Google Maps adds traffic data from your cell phone. Cnet.com, 25.8.2009

Vir slike: MasterNewMedia

Datum 16.10.2009
Print