Naslov Google predstavil svoj telefon: Nexus One

Google je izdal lastni pametni mobilni telefon, ki sliši na ime Nexus One. Gre za eleganten tanek telefon z zaslonom, ki je občutljiv na dotik. Nexus One je bil izdelan v sodelovanju s tajvanskim podjetjem HTC in poganja Googlov Android operacijski sistem.

Kupiti ga bo mogoče kar preko Googlove spletne strani. V Ameriki bo prvotno na voljo preko T-Mobile, v Evropi preko Vodafone in v ZDA preko Verizon. Zanj boste direktno preko Googla odšteli 529 dolarjev, v primeru da sklenete pogodbo s T-Mobile pa 179 ameriških dolarjev.  

Pri Googlu so rakritje opisali kot naslednjo stopnjo v evoluciji Androida. Izdajo Nexusa One je mogoče razumeti kot potezo, s katero bi Google ostal koristen in pomemben, ko ljudje raje brskajo po spletu z uporabo mobilnih telefonov kot z uporabo računalnikov. Google namreč ustvari levji delež prihodkov s prodajo oglasov, ki so povezani z iskalnimi poizvedbami. 

Pri podjetju Gartner ocenjujejo Androidov delež na globalnem tržišču pametnih mobilnih telefonov na 3,5 odstotkov. Za primerjavo, Nokia se lahko pohvali z 39 odstotnim deležom, Apple pa z 17 odstotnim. 

Nexus One sicer zelo spominja na iPhone in se lahko pohvali z 3,7 palčnim zaslonom, ki je občutljiv na dotik, 1Ghz snapdragon procesorjem, s kamero z LED bliskavico in petimi megapiksli, z GPS-om in kompasom, s tehnologijo za zmanjševanje šuma, sistemom za prepoznavanje glasu, ki je lahko uporabljen v sodelovanju s katerokoli aplikacijo, 512 MB Flash spomina in režo za SD kartice (razširljivost na 32GB) ter s še nekaterimi drugimi zanimivi lastnostmi, ki bodo prav gotovo predstavljale prvo pravo resno konkurenco iPhone-u. 

 Vir slike: CNET

Vir: BBC News, 6.1.2009.

Datum 07.01.2010
Print