Naslov Sodobne tehnologije ne povzročajo družbene izoliranosti

Organizacija Pew Internet ugotavlja, da uporaba mobilnih telefonov in svetovnega spleta ne povečuje družbene izoliranosti, saj je povezana z večjimi in bolj raznolikimi socialnimi omrežji posameznikov, piše Reuters.

Rezultati telefonske ankete, ki je bila lani izvedena v ZDA, kažejo da je stopnja družbene izolacije vse od leta 1985 ostala skorajda nespremenjena. Približno 6 % odrasle populacije sicer nima nobene osebe, s katero bi se lahko pogovarjali o pomembnih zadevah, vendar tudi na tem področju glede na leto 1985 ni zaznati bistvenih sprememb.

Ključna ugotovitev na podlagi omenjene ankete je, da so se diskusijska omrežja posameznikov v zadnjih 25 letih skrčila za približno tretjino. Postala so manj raznolika, saj vsebujejo manj oseb, ki niso člani družine. Po drugi strani pa Pew Internet ugotavlja, da so za uporabnike mobilnih telefonov značilna 25 %, za osnovne uporabnike spleta pa 15 % večja socialna omrežja.

Za spletne uporabnike ni nič manj verjetno, da bi obiskali svoje sosede ali sodelovali v aktivnostih krajevne skupnosti. Za uporabnike mobilnih telefonov, redne uporabnike spleta na delovnem mestu in blogerje je bolj verjetno, da pripadajo krajevni prostovoljni organizaciji, še ugotavlja Pew Internet.

Vir: Goldsmith, Belinda. Technology doesn 't isolate people: U.S. study. Reuters.com, 5.11.2009

Vir slike: CGAP

Datum 29.01.2010
Print