Naslov Evropa ranljiva pred kibernapadi?

Poročilo britanske lordske zbornice opozarja, da evropske vlade niso dovolj zavzete za zagotavljanje spletne varnosti, kar naj bi za celotni kontinent predstavljalo ranljivost pred kibernapadi, piše The Guardian.

Evropske države so na številnih področjih vse bolj odvisne od delovanja interneta, poleg tega pa so vse bolj povezane med seboj, zato bi zlom internetne infrastrukture na določenem območju predstavljal nevarnost tudi za druge države.

Na področju varnosti obstajajo izrazite razlike med posameznimi državami, kar še dodatno pripomore k ranljivosti celotnega sistema. Britanski zgornji dom izpostavlja primer Estonije, kjer so leta 2007 spletni napadalci onesposobili delovanje bančnega in vladnega sistema ter drugih pomembnih storitev. Po obsegu naj bi sicer takrat šlo za razmeroma majhen napad, ki pa je pustil hude posledice ravno zaradi slabih obrambnih mehanizmov.

Poročilo opozarja tudi na vse večji razkorak med Evropsko unijo in Natom, saj je slednji internetno varnost v preteklih letih začel jemati zelo resno. Namenil ji je takšno prioriteto kot obrambi pred raketnimi napadi in varnosti preskrbe z energijo, lani pa je v Estoniji vzpostavil specializiran center za internetno varnost.

Lordska zbornica je hkrati ogorčena nad majhno stopnjo sodelovanja in komuniciranja med Unijo in Natom na področju internetne varnosti. V poročilu so navedli tudi nekatere predloge za izboljšanje stanja v Evropi. Ti denimo obsegajo vzpostavitev ekip za ukrepanje ob računalniških napadih in povečanje obsega financiranja Evropske agencije za varnost omrežij in informacij (ENISA).

Vir: Johnson, Bobbie. Europe 'vulnerable to cyberattack'. Guardian.co.uk, 18.3.2010

Vir slike: Blogspot

Datum 22.03.2010
Print