Naslov Spletno piratstvo Evropo do 2015 lahko stane milijarde?

Sodeč po raziskavi, ki jo je naročila Mednarodna trgovinska zbornica, naj bi razmah nezakonitega spletnega deljenja datotek Evropo do leta 2015 stal 240 milijard evrov in 1,2 milijona delovnih mest, piše BBC. Kritiki so poročilo označili za korporativno propagando.

Po mnenju generalnega sekretarja britanskega kongresa sindikatov spletno piratstvo ustvarjalni industriji predstavlja resno grožnjo. To naj bi dodatno utemeljevalo potrebo po uvedbi zakona Digital Economy Bill, ki je bil britanski javnosti predstavljen lansko leto in se zgleduje po francoski politiki »treh udarcev«, ki je znana tudi kot zakon Hadopi.

Če bi posameznika trikrat zasačili pri nezakonitem prenašanju datotek bi sledila izključitev njegove spletne povezave. Digital Economy Bill vsebuje tudi elemente, po katerih bi sodišča lahko odredila blokado spletnih strani, ki omogočajo kršenje avtorskih pravic. Spodnji dom britanskega parlamenta naj bi omenjeni zakon sprejel še pred naslednjimi splošnimi volitvami.

Britanski telekom in pomembna spletna podjetja, kot sta Google in Facebook, temu zakonu odločno nasprotujejo, saj bi le-ta lahko ogrozil svobodni govor, brez da bi sploh prispeval k zmanjšanju števila kršitev avtorskih pravic.

Pri organizaciji Open Rights Group menijo, da izključitve tako vitalne storitve, kot je dostop do spleta, ni mogoče upravičiti. Poleg tega so ukrepe, kakršne predvideva Digital Economy Bill, označili za grožnjo posameznikovi pravici do zasebnosti, svobode govora in poštenega sodnega procesa.

Vir: Bbc.co.uk, 17.3.2010

Vir slike: Watblog

Datum 23.03.2010
Print