Naslov MID predstavil prenovljeno spletišče in brošuro o javno dostopnih točkah do interneta

Na tiskovni konferenci dne 26.7. 2004 je dr. Pavel Gantar, minister za informacijsko družbo, s sodelavci MID javnosti podrobneje predstavil stanje in načrte na področju zmanjševanja digitalnega razkoraka oziroma zagotavljanja brezplačnega dostopa do interneta in drugih informacijsko-komunikacijskih tehnologij. Vrednost indeksa, ki meri digitalni razkorak in je sestavljen iz več parametrov – spol, starost, izobrazba, dohodek, je bila decembra 2003 za Slovenijo 45, medtem ko je bila za EU (15) vrednost 52. Slovenija se uvršča pred vse nove države članice EU in tudi nekatere stare (npr. Italijo, Španijo, Francijo, Portugalsko), vendar še zaostaja za povprečjem EU 15. Informacijska pismenost prebivalstva je pri nas, po podatkih SIBIS, razmeroma ugodna, saj se Slovenija pri tem indikatorju nahaja na zglednem 13. mestu med vsemi državami članicami EU, pred Italijo, Estonijo in drugimi novimi članicami EU.

MID je tako finančno podprl infrastrukturno vzpostavitev različnih javno dostopnih točk do interneta, ki jih prej nismo poznali (e-šole) in sofinanciralo nakup IKT opreme v tistih, že uveljavljenih, kot so e-knjižnice in spletne kavarne. Z nakupom IKT opreme za e-knjižnice in multimedijske centre si MID prizadeva tudi za vzpodbujanje kreativne uporabe informacijske tehnologije in razvoja digitalnih vsebin. Poleg omenjenih je v Sloveniji v zadnjih letih moč najti tudi druge vrste javno dostopnih točk do interneta, kot so različni informacijski terminali na javnih mestih (v trgovinskih središčih, železniških in avtobusnih postajah, hotelih), teletočke in točke v poslovnih in izobraževalnih centrih. 

MID je na tiskovni konferenci predstavil tudi brošuro, katere namen je omogočiti prvo, pisno in kakovostno ter celostno informacijo tujim obiskovalcem, ki pridejo v Slovenijo in iščejo dostop do interneta. V naslednjih dneh bo brušura, natisnjena v 10.000 izvodih, posredovana na glavne vstopne točke po državi, predvsem turistično-informacijskim centrom ter na glavne železniške in avtobusne postaje. 

Vir: MID

Vir MID
Datum 09.08.2004
Print