Naslov OVSE o rasističnih in ksenofobnih vsebinah na internetu

Pred kratkim je v Parizu potekala konferenca Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) o problematiki rasističnih in ksenofobnih vsebin na internetu, ki so se je udeležili predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve in Stalne misije RS pri OVSE ter predstavnik MID.

V okviru konference so predstavniki Vlade Republike Slovenije predstavili obravnavano problematiko v Sloveniji, ki je kot prva izmed sodelujočih držav ratificirala tako Konvencijo o kibernetski kriminaliteti in Dodatni protokol h Konvenciji o kibernetski kriminaliteti, ki obravnava inkriminacijo rasističnih in ksenofobnih dejanj, storjenih v informacijskih sistemih, kot osrednja mednarodna akta, ki urejata to področje.

Ob tem velja poudariti tudi dejstvo, da smo v Sloveniji bržčas kot prvi prenesli vse ključne materialno-pravne določbe obeh dokumentov v slovenski pravni red v okviru zadnjih sprememb Kazenskega zakonika. Konferenca je potekala kot plenarno zasedanje z vzporednimi spremljevalnimi dogodki na temo posameznih tematik. Tako je bila posebej izpostavljena problematika sorazmernosti med svobodo izražanja in preprečevanja sovražnih vsebin na internetu, ki je zaradi ustavnih omejitev morda najbolj izražena prav v ZDA, preventivno varstvo ter vzgoja otrok s pomočjo interneta, glasba kot vstopna točka sovražnih ideologij ter novi kanali in načini prodiranja sovražnih vsebin s poudarkom na metodah posmeha in zanikanja.

V sklopu konference je bil vzpostavljen tudi spletni forum o problematiki rasizma na internetu, ki bo odprt štiri mesece.

Vir:MID

Vir MID
Datum 10.08.2004
Print