Naslov Občinske spletne strani

Dnevnik je 23. februarja objavil članek Petra Pahorja z naslovom Blišč in beda občinskih spletnih strani. Avtor je pregledal spletne strani občin in ocenjeval njihovo kvaliteto.

Občinske spletne strani so namenjene širokemu krogu uporabnikov, zato morajo biti dinamične in omogočati čim enostavnejšo upravljanje naročniku in dovolj visoko raven interaktivnosti za uporabnike. Bistveno je, da uporabniki lahko hitro in enostavno pridejo do podatkov, ki jih potrebujejo, da so spletne strani ažurne in da omogočajo komuniciranje z ustreznimi upravnimi organi.

Spletne strani slovenskih mestnih občin so večinoma ustrezne in všečne. Veliko občin najame isto podjetje za postavitev spletnih strani, zato so si strani pogosto podobne. Dostop do informacij je enostaven.

Pri nekaterih manjših občinah, ki nimajo dovolj sredstev, ki bi jih lahko vložila v spletno stran, pa so strani na pogled smešne. Pri njih šepajo prevodi v tuje jezike. Od tujih jezikov se praviloma pojavljajo angleščina, nemščina in italijanščina. Pogosto so strani neažurne.

Nekatere večje slovenske občine kot npr. Ljutomer, Divača, Radenci, Moravske Toplice in Vipava nimajo svoje spletne strani. Na drugi strani pa preseneča občina Osilnica, ki malo več kot 300 prebivalcev in zelo všečno spletno stran.

Rezultati decembrske raziskave o rabi interneta v Sloveniji je pokazala, da so spletna mesta občin bolje obiskana kot druge državne strani. Spletno stran svoje občine je že obiskalo 53 % vprašanih, državni portal e-uprave pa 28 %.

Vir: Pahor P. Blišč in beda občinskih spletnih strani, Dnevnik 23.2.2005.

Datum 23.02.2005
Print