Naslov Slovenski umetniki se ogibajo interneta

Časnik Delo je 22. februarja objavil daljši članek o odnosu umetnikov do interneta. Objavljamo povzetek.

Internet ali svetovni splet je vzporedni svet, ki ni zanimiv le nekaterim temveč postaja vsakdanjost vedno več ljudi. Marsikdo je prepričan, da če nekoga ni na internetu, potem ne obstaja. In med na internetu manjkajočimi so tudi slovenski umetniki srednje in starejše generacije. Ti kot kaže vihajo nos nad internetom.

Iskanje Slovenskih umetnikov z Najdi.si ne bo obrodilo veliko sadov. Najti bo mogoče nekatere mlajše avtorje, ki se zavedajo pomena interneta in nekatere starejše, ki pa jih večinoma zgolj omenjajo ali zelo skromno predstavljajo različne galerije. Mlajši umetniki so že dojeli pomen interneta in marsikdo se na njem predstavlja. Bolj kot z namenom prodaje z namenom lastne promocije. Tudi spletne galerije se prav obširno ne predstavljajo na spletu. Glavni razlog je prepričanje, da je treba umetnost začutiti in videti v prostoru in ne na računalniškem zaslonu.

Na tujem so razmere povsem drugače. Spletne trgovine z umetniškimi deli so pogoste. Ljudje nimajo časa hodit v galerije dopoldne ali v popoldanskem času, ker so zaposleni, zvečer in ponoči pa so galerije zaprte. Zato jim pogosto ostane le splet, kjer lahko kupijo umetniška dela v spletnih galerija ali na spletnih dražbah. Upoštevati je potrebno tudi strah ljudi pred obiskom galerij, ker se bojijo, da bi pokazali svoje neznanje pred galeristom.

Vir: Podkrižnik, M. Slovenska umetnost še vedno noče med množice, Delo 22.2.2005

Vir Delo
Datum 16.03.2005
Print