Naslov Mobilni telefoni in družbene spremembe

V Sobotni prilogi časnika Delo je bil 5. februarja objavljen obsežen članek Vesne Milek z naslovom Ljubezen v času SMS. Avtorica v njem obravnava družbene spremembe, ki so posledica uveljavitve mobilne telefonije, pri čemer se osredotoča predvsem na kratka sporočila oz. SMSje. Članek je skupek misli različnih avtorjev, ki jih avtorica poveže v smiselno celoto. Povzemamo le ključne misli, celoten članek pa je dostopen tukaj.

  • Vsaka nova komunikacijska tehnologija, ki se pojavi na trgu vzbudi histerijo o vseh vrstah kulturoloških, socioloških in psiholoških učinkih, ki naj bi jih imela na naše življenje. Tudi mobilni telefon je povzročil celo vrsto strahov in upanj, predvsem pa nove možnosti za raziskovanje.
  • Z mobilnim telefonom smo dosegljivi kadarkoli in kjerkoli. To teoretično omogoča neprestano vohunjenje za nami, po drugi strani pa mobilni telefon omogoča, da sami odločamo ali bomo dosegljivi in ali bomo klic sprejeli.
  • Mobilni telefon je postal del naše identitete. Uporabniki se delijo na funkcionalne (brez telefona ne morejo shajati), čustveno navezane (osebno navezani na telefon, veliko jim pomeni estetski videz telefona) in manj intenzivne uporabnike (telefon je zanje le orodje).
  • Število poslanih SMS sporočil se povečuje. So bolj brezoseben način komunikacije a hitrejši in bolj enostaven. Prekinitev partnerske zveze preko SMS je manj boleča in vedno več mladih se odloča za tak način prekinjanja zveze.
  • SMSji prinašajo besedne koncentrate in veliko dvoumnost sporočil. To zahteva veliko razmisleka in pogosto pripelje do nezaželenih tolmačenj predvsem v intimnih odnosih.
  • Mladi vse pogosteje uporabljajo mobilni telefon kot sredstvo za zapeljevanje. Vedno pogosteje se posvečajo mobilnemu telefonu na račun ljudi koli njih. V Veliki Britaniji imajo mladi od 18. do 29 leta za seboj vsaj nekaj t.i. mobilnih romanc. Na to niso imuni tudi predstavniki srednje generacije.
  • Uvedba SMSjev spreminja jezikovni kod. Zahteva po zgoščenosti izražanja je pripeljala do uvedbe znakovnih anglicizmov in čustvene ikonografije.
  • Zaradi razvoja novih komunikacijskih tehnologij se velika večina populacije vedno bolj ukvarja z besedami. Podiranje jezikovnih norm, ki izhaja iz novih medijev, se širi tudi na druga področja.
  • MMSi so klasični tekstovni komunikaciji preko SMSjev dodali še vizualno komponento.
  • Med mladimi se je pojavila SMS zasvojenost, ki povzroča psihično in finančno škodo. Simptomi so: nenehno pogledovanje na mobitel, čakanje na SMS, če ga ne dobijo, postanejo tesnobni in jih začnejo kompulzivno pošiljati naokrog. V Sloveniji, tisti, ki delajo z mladostniki, opažajo določeno navezanost na mobilni telefon, zasvojenosti pa se sistematično še ni srečevalo.
  • SMSji omogočajo tudi najrazličnejše manipulacije. To izkoriščajo tabloidi. Vpletenost SMSjev v ločitve se povečuje. Pri nas se večina zakonolomov odkrije, ko eden izmed partnerjev odkrije SMS ljubice ali ljubimca.
  • Vendar mobilni telefon ni krivec za vse nastale težave, temveč v veliki večini le grešni kozel. Ljudem omogoča da sodelujejo na nov način in v okoliščinah v katerih prej ni bilo mogoče. Odpira nove možnosti komunikacije v kriznih trenutkih.

Vir: Milek V. Ljubezen v času SMS, Sobotna priloga, Delo 5.2.2005

Vir Delo
Datum 23.02.2005
Print