Naslov Ob zaključku dnevov slovenske informatike 2005

Posvetovanje DSI 2005 je za nami. Tri dni posvetovanja je zapolnilo 11 sekcij, 5 okroglih miz, delavnica, zanimiva vabljena predavanja domačih in tujih predavateljev, seveda pa ni manjkal neformalni del – večerna druženja udeležencev posvetovanja. Petkov dan je bil namenjen dvema sekcijama, študentskemu forumu, delavnici o strokovnem jeziku informatike in okroglima mizama o e-upravi in bolonjskem študiju informatike.

Osrednje teme okrogle mize o e-upravi so se dotikale stanja e-uprave v Sloveniji v primerjavi z EU, preobrazbe javne uprave in povezanosti med zasebnim in javnim segmetom. Izpostavljene so bile lastnosti e-uprave kot so npr. odprtost in prijaznost do uporabnikov, učinkovitost in gospodarnost, zaupanje in varnost ter sodelovanje uporabnikov, to je državljanov. Namen okrogle mize o bolonjskem študiju je bil odgovoriti na vprašanje, kakšna znanja, izkušnje in spretnosti morajo imeti diplomanti študijskih programov informatike. Gostje iz prakse so predstavili svoje poglede na razvoj študijskih programov, predstavniki akademskih krogov pa so predstavili namen in cilje procesov prenove visokega šolstva v Evropi.

Glavni poudarki sekcije Informacijske rešitve so bili naslednji: plačevanje preko interneta je načeloma varno, vendar se izpostavlja probleme preverjanja kredibilnosti ponudnika kakršnekoli ponudbe na intenetu, predsem pri virtualnih igralnicah. Poudarjen je bil pomen zaupanja uporabnikov pri plačilih oz. bančnih storitvah preko interneta in dejstvo, da sta najpomembenjši zahtevi ponudnika online-nakupov, da je rešitev stroškovno učinkovita in enostavna.

V sekciji Informacijska družba je bilo ugotovljeno, da projekti prehoda Slovenije v informacijsko družbo potekajo že mnogo let in jih je treba prikazovati z vidika uspešnosti realizacije, ne pa zgolj idej. Čas je, da se sistematično lotimo raziskav socialne informatike in s tega vidika so bili obdelani pojavi virtualnih skupnosti, socialnega kapitala, nove civilne družbe itd. Obravnavanih je bilo nekaj tem o šolstvu z zornega kota vpliva IKT ter spremembe, ki se dogajajo v slovenskem knjižnjičarstvu. Na koncu so bili obravnavani primeri informacijske podpore v kulturni in umetniški dejavnosti.

V študentskem forumu je slovenski podmladek informatikov predstavil svoje dosežke na raziskovalnih in aplikativnih projektih. Ugotovimo lahko, da nekateri študentje informatike že med študijem dosežejo vrhunske rezultate. Upamo, da se bo ta trend nadaljeval.

Datum 18.04.2005
Print