Naslov IKT in Evropa

Glas gospodarstva je objavil daljši članek o razvoju sprejemanja IKT v sklopu delovanja EU.

EU je pričela v osemdesetih letih razvijati strategijo za oblikovanje informacijske družbe, katere glavni cilj je, da bi evropske institucije (podjetja, vlade,…) imele glavno vlogo pri oblikovanju svetovne družbe, ki temelji na znanju in informatiki. Za uresničevanje te strategije uporablja tri instrumente:

Spodbujanje raziskav v razvoj in uporabo nove informacijsko komunikacijske tehnologije (IKT), vzpostavljanje predpisov in standardov, ki spodbujajo konkurenco na področju IKT, spodbujanje razvoja vsebin in programov, ki vzpodbujajo vključevanje širokega kroga uporabnikov v informacijsko družbo.

V prvi fazi se je EU lotila spodbujanja s prvima dvema instrumentoma. Telekomunikacijska politika je pravna osnova za razvoj informacijske družbe. Liberalizacija telekomunikacij je bila odskočna deska za razvoj digitalnih mobilnih telekomunikacij v Evropi in s tem za uporabo GSM tehnologije. Ta tehnologija je v desetih letih po vzpostavitvi dosegla zelo velik razmah. Letna rast naročnikov je bila v povprečju 42 %. Konec leta 2003 je mobilni telefon uporabljalo 80 % Evropejcev.

Leta 1994 je Evropska komisija vzpostavila celovito politiko za področje informacijske družbe. Decembra 1999 je EU sprejela poročilo »eEvropa – informacijska družba za vse,« ki je dalo dodatno vzpodbudo razvoju. Pobuda eEvropa je bila marca 2000 sprejeta v Lizbonsko strategijo. Leta 2002 in 2005 so bili sprejeti akcijski načrti za eEvropo.

Glavna gonilna sila informacijske družbe za EU je uporaba svetovnega spleta, ki ima tri cilje:

Uporaba hitrega, cenenega in varnega dostopa do svetovnega spleta v vsakem domu, šoli, uradu in podjetju, vzpostavljanje digitalno pismene in podjetne Evrope, zagotovitev socialne vključenosti v informacijski družbi.

Komisija podpira razvoj dostopa do interneta in razvoj kakovostnih vsebin. Slednje uresničujeta programa eVsebine in eUčenje.

Ker Lizbonska stretegija ni dala želenih rezultatov je Komisija pripravila nov program z imenom »i2010.« Cilj novega programa bo vzpostaviti skupni trg za elektronske komunikacije in elektronske storitve. Vzpodbujal bo inovacije in vlaganja v raziskave in razvoj na področju IKT. S tem bi presegli razmak, ki nas ločuje od ZDA in Japonske.

Vir: Pilko, S. 80 % Evropejcev z mobilnim telefonom, Glas gospodarstva, marec 2005.

Vir GZS
Datum 28.03.2005
Print