Naslov Velik uspeh slovenskih študentov

Slovenska ekipa študentov je na tekmovanju Imagine Cup 2005 s prvim mestom na vzhodnoevropskem regionalnem tekmovanju dosegla lep uspeh.

Imagine Cup je svetovno tekmovanje, ki ga prireja Microsoft in je namenjeno študentom ter dijakom. Tekmovanje jim omogoča, da razširijo svoja obzorja, ter spodbuja inovacije na področju tehnologije. Osnovna tematika Imagine Cupa 2005 je »Zamislite si svet, kjer tehnologija zabriše meje med nami«. Tekmovanje Imagine Cup poteka v različnih kategorijah, kot so razvoj programske opreme, kratki film, računalniško ustvarjena grafika, računalniški algoritmi, programiranje iger, razvoj rešitev na platformi Office, izdelava poslovnega načrta za podjetje s področja informacijskih tehnologij ter poznavanje informacijske infrastrukture.

Slovenska ekipa študentov z Univerze v Mariboru v postavi Miha Lesjak, Simon Jurič, Tadej Gregorčič in Boris Krivonog s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, se je uvrstila v finale, ki bo konec julija potekalo v Jokohami. Zmaga na v regionalnem finalu pomeni, da bo prihodnje leto Slovenija gostiteljica regionalnega tekmovanja.

Študentje so se tekmovanja udeležili z rešitvijo eThnocon – Združevanje kultur. Z združevanjem sodobnih tehnologij za preprostejšo samodejno komunikacijo in prevajanje so z veliko mero inovativnosti razvili rešitev, s katero lahko uporabniki laže premagujejo ovire, ki jih predstavljajo kulturne razlike in jezikovne prepreke.

 

Rešitev je mogoče uporabljati na osebnem računalniku ali prenosni napravi in omogoča vzpostavljanje videokonferenc, prevajanje slik besedila, dostopanje do informacij o lokalni kulturi glede na trenutno lokacijo ter preprost dostop do navigacijskih podatkov in načrtovanje izletov z uporabo naprednih zemljevidov. Med najnaprednejšimi možnostmi, ki jih nudi rešitev, je tudi prevajanje v realnem času. Za podnaslavljanje je potreben le krajši zamik. Rešitev omogoča tudi uporabo preproste znakovne pisave za primere, ko drugih možnosti ni mogoče uporabiti.

Nadgradnja rešitve eThnocon je ekipi zagotovila tudi udeležbo v finalu tekmovanja Windows Embedded Challenge, ki bo potekalo 17. in 18. junija na sedežu Microsofta v ZDA.

Vir: Microsoft, 17.5.2005

Datum 17.05.2005
Print