Naslov Predlog pravilnika o opremi in vmesnikih za zakonito prestrezanje komunikacij

Na spletnih straneh Ministrstva za gospodarstvo je bil 24. maja objavljen predlog Pravilnika o opremi in vmesnikih za zakonito prestrezanje komunikacij, ki so ga pripravili na Direktoratu za elektronske komunikacije. S pravilnikom so določene funkcionalnosti opreme in primernih vmesnikov za zakonito prestrezanje komunikacij, ki jih mora operater zagotoviti za potrebe zakonitega nadzora elektronskih komunikacij. Predlagani pravilnik bo po sprejetju nadomestil veljavni Pravilnik o opremi in vmesnikih za zakonito prestrezanje telekomunikacij.

Zakonit nadzor elektronskih komunikacij v Republiki Sloveniji izvajajo Policija, Slovenska obveščevalno varnostna agencija in Obveščevalno varnostna služba Ministrstva za obrambo na podlagi Zakona o kazenskem postopku, Zakona o Slovenski obveščevalno varnostni agenciji in Zakona o obrambi. Predlog pravilnika v ničemer ne vpliva na samo pravico izvajanja nadzora elektronskih komunikacij. V predlogu pravilnika so urejene izključno zahtevane  lastnosti opreme in vmesnikov ter podatki, ki morajo biti zagotovljeni o prestreženi komunikaciji.

Predlagani pravilnik bo nadomestil veljavni Pravilnik o opremi in vmesnikih za zakonito prestrezanje telekomunikacij (Uradni list RS, št. 73/03), saj slednji ureja le opremo in vmesnike za prestrezanje telekomunikacij.  ZEKom, ki velja od 1. maja 2004, je namreč uvedel širši pojem elektronskih komunikacij. Osrednja novost v predlaganem pravilniku je tako določitev ustrezne opreme in vmesnikov za zakonit nadzor vseh elektronskih komunikacij, torej tudi interneta, kar bo olajšalo delo operaterjev kot tudi pristojnih organov.

V predlogu pravilnika je operaterjem ponujenih več možnosti za izpolnitev obveznosti zagotavljanja opreme za zakonit nadzor iz 107. člena ZEKom, saj se je pri pripravi pravilnika iskalo rešitve, ki bi v najmanjši možni meri obremenile operaterje. V predlogu pravilnika je operaterjem omogočeno povezovanje in sicer lahko več operaterjev skupaj zagotovi potrebno opremo oziroma lahko en operater poveže svoje omrežje z opremo drugega operaterja. Poleg tega lahko operater zahtevam ZEKom zadosti tudi tako, da zagotovi opremo, ki pristojnim organom omogoča uporabo prenosnih sistemov.

Ministrstvo poziva zainteresirano javnost, da v 30 dneh poda svoje predloge in pripombe na predlog pravilnika.

Predlog pravilnika >> (PDF, 73 KB) Ministrstvo za gospodrastvo >>

Vir MG
Datum 27.05.2005
Print