Naslov Brezplačne informacije o varni rabi interneta

2. maja 2006 je EUROPE DIRECT, brezplačna informacijska služba Evropske komisije,  razglasila, da bo pomagala staršem, učiteljem in otrokom po vsej Evropski uniji pridobiti odgovore na vprašanja glede varnejše uporabe interneta in novi spletnih tehnologij.

Uporabniki, ki se na EUROPE DIRECT obrnejo bodisi po elektronski pošti ali po telefonu (enotna brezplačna številka 00800 6 7 8 9 10 11), bodo odgovore na splošna vprašanja prejeli takoj. Bolj zapletena vprašanja pa lahko informacijski predstavniki službe pošljejo v nadaljnjo obravnavo strokovnjakom ali specializiranim službam za reševanje problemov. Kadar je primerno, se lahko uporabnike storitev napoti k drugim virom informacij in svetovalcem na nacionalnem, regionalnem ali lokalnem nivoju.

Klici in vprašanja so lahko v katerem koli od 20 uradnih jezikov EU, saj je na voljo večjezikovno osebje službe EUROPE DIRECT, ki šteje okrog štirideset operaterjev s središčem v Bruslju. Vsi operaterji se udeležujejo obsežnega programa za usposabljanje, kjer pridobijo ustrezno znanje za širok obseg vprašanj.

S tem EUROPE DIRECT aktivno podpira program Evropske komisije “Varnejši internet plus”, katerega namen je spodbujati varnejšo uporabo interneta in spletnih tehnologij, zlasti za otroke – kar je predmet skrbi za starše po vsej EU-25. V zadnji raziskavi Eurobarometra je 44% staršev izjavilo, da bi želeli imeti več informacij o tem, kako lahko zaščitijo svojega otroka pred nezakonito ali škodljivo vsebino in stiki.

Program »Varnejši internet plus«

Leta 2005 je Evropska Komisija začela izvajati Program “Varnejši internet plus”, 4-letni program, katerega cilj je oblikovati varnejši internet za evropske otroke. Program temelji na delu, ki ga je Evropska unija opravila za spodbujanje varnejše uporabe interneta in za boj proti nezakoniti in škodljivi vsebini od leta 1996. Zajema nove tehnologije, vključno z vsebino mobilnih telefonov in širokopasovno vsebino, spletnimi igrami in vsemi oblikami komunikacije v realnem času, kot so klepetalnice in takojšnje sporočanje, predvsem z namenom izboljšati zaščito otrok in mladoletnikov.

Program "Varnejši internet" podpira točko osveščanja v Sloveniji. Točke osveščanja izvajajo dejavnosti (kot so dogodki, usposabljanja, raziskave) za obveščanje javnosti in vodijo spletne strani, ki zagotavljajo informacije o varni uporabi interneta. V Sloveniji točko osveščanja SAFE-SI vodita Fakulteta za družbene vede in ARNES (Akademska in raziskovalna mreža Slovenije).

EUROPE DIRECT in vprašanja povezana z varno uporabo interneta

EUROPE DIRECT je brezplačna telefonska in elektronska storitev, ki jo lahko državljani uporabljajo kjer koli v Evropski uniji, da bi dobili odgovore na morebitna vprašanja o EU in politikah EU, kot so vprašanja na področju varnosti interneta. Starši, učitelji in otroci iz celotne EU, ki želijo biti obveščeni o uporabi interneta, se lahko obrnejo na EUROPE DIRECT, da bi postavili vprašanja o nevarnostih, ki jih prinaša internet (Kako neznanci stopijo v stik z mladimi ljudmi v klepetalnicah in katere so nevarnosti le-tega? Katere so nevarnosti, če moj otrok vzpostavi svoj lastni spletni dnevnik?) in druge nove tehnologije (Kaj moram upoštevati pri uporabi fotoaparata na mobilnem telefonu?).

Lahko pa tudi pridobijo informacije o obstoječih orodjih za zaščito svojih otrok (Kako lahko vem, da sem kupil spletno igro, ki je primerna za mojega otroka? Kakšne vrste filtri so na voljo?) in o tem, kako lahko dobijo več pomoči (Na internetu sem naletel na rasistično vsebino ali otroško pornografijo, komu lahko to prijavim? Kje lahko poiščem pomoč, če mojega otroka ustrahujejo preko interneta ali mobilnega telefona?).

Delovanje službe dnevno nadzoruje Generalni direktorat Evropske komisije za komunikacije, ki rešuje tudi politično občutljiva vprašanja ali vprašanja posebne narave. Vsi ti elementi omogočajo službi EUROPE DIRECT, da opravlja svoje naloge kot visokokakovostna informacijska služba, ki za vprašanja državljanov zagotavlja posebej zanje pripravljene odgovore.

Več informacij o službi >>

Datum 03.05.2006
Print