Naslov Evropska komisija: pomen širokopasovnega dostopa

Širokopasovni dostop je ključen za doseganje večje produktivnosti evropske ekonomije. Ključno vlogo igra tudi pri spreminjanju industrije in storitvenega sektorja. Potrošnikom omogoča dostop do novih storitev in proizvodov kot so internetna telefonija in televizija. V poslovnem svetu omogoča delo na daljavo oziroma teledelo in lažji ter učinkovitejši prenos vsebin.

Rast širokopasovnega dostopa v Evropi je bila sicer hitra (70 %), vendar še vseeno ne dovolj. Ob koncu leta 2005 je imelo širokopasovni dostop 13 % evropske populacije oziroma 25 % gospodinjstev. EU dohiteva druge konkurente na področju razširjenosti širokopasovnega dostopa, v ZDA ima širokopasovni dostop 15 % populacije, v Južni Koreji pa 26 %. Širokopasovni dostop pomaga tudi območjem izven mestnih središč, da opravljajo delo preko interneta, se izobražujejo, uporabljajo storitve javne uprave ter oglašujejo in prodajajo svoje izdelke, pridelane v okviru svoje dejavnosti. Med mestnimi in ruralnimi območji je sicer povsod v Evropi moč opaziti velike razlike. Evropska komisija je pripravila poročilo o pomembnosti širokopasovnega dostopa ter strategijo za čim večjo in hitrejšo razširitev le-tega. Komisija spodbuja tudi nove članice EU, naj čimprej sprejmejo to, ali pa vsaj podobno državno strategijo za vključevanje in širjenje širokopasovnega dostopa.

Evropska komisija je objavila tudi poročilo o digitalnem razkoraku, v katerem se obravnava razlike med tistimi, ki imajo širokopasovni dostop in med tistimi, ki ga nimajo.

Vir: Europes information society, avgust 2006

Datum 29.08.2006
Print