Naslov Tudi na mobilnih telefonih je za otroke potrebna varnost

Mobilni telefoni nove generacije niso samo mobilni telefoni, piše Insafe. Zmogljivosti mobilnih telefonov, s katerimi bomo lahko pregledovali spletne vsebine, so primerljive celo z osebnimi računalniki.

Ob poplavi novih storitev se poraja skrb, saj mobilne telefone uporabljajo tudi otroci in mladostniki. 33 % otrok, starih od 11 do 17 let, je imelo mobilni telefon v letu 2005. Pričakuje se, da se bo številka do leta 2007 še povečala. Obenem pa pornografija na mobilnih telefonih prinaša velike zaslužke, ki naj bi se v nekaj letih celo potrojili. Spletna varnost se tako danes ne nanaša samo na računalnike, temveč tudi na mobilne telefone. Operaterji lahko za omenjeno problematiko storijo zelo veliko. Nekateri že ponujajo filter vsebin, ki onemogoča dostop do določenih vsebin, na voljo pa so tudi že paketi, ki uporabnikom zagotavljajo varnost.

Največ sadov pa bi obrodilo sodelovanje med industrijo, izobraževalnim sektorjem ter dobrodelnimi organizacijami, ki bi morali najprej identificirati probleme, nato pa ponuditi tudi ustrezne rešitve za njih.

Vir: Safer Internet, 18.9.2006

Vir InSafe
Datum 02.10.2006
Print