Naslov Kje objaviti fotografije na spletu

Monitor je testiral nekaj spletnih aplikacij za shranjevanje fotografij. V test so vzeli priljubljeni Flickr, prilagodljivi Fotki, slovenski Moj album ter pionirski Webshots.

Gre za zelo podobne spletne rešitve. Še najbolj se je izkazal Flickr, ki pa ima tudi nekaj pomanjkljivosti. Vsi testirani programi so (z določenimi prostorskimi omejitvami) na voljo v brezplačni obliki. V tej obliki jih večina prikazuje oglase. Plačljiva različica oglase v večini primerov odpravi, hkrati pa so na voljo tudi nekatere dodatne možnosti.

Pomembno je vedeti, da brezplačne kopije ne ustvarjajo varnostnih kopij fotografij. To pomeni, da je vedno potrebno narediti varnostno kopijo slik, ki jih prenesemo na enega izmed omenjenih programov. Pri plačljivih različicah je to bolje urejeno. V večini primerov namreč ponujajo tudi varnostne kopije, slike lahko naročimo celo na DVDju.

Nekateri izmed testiranih programov omogočajo tudi geokodiranje. To je namenjeno zahtevnejšim uporabnikom, z njegovo pomočjo pa lahko najdemo slike iste lokacije posnete s strani različnih fotografov.

Vir: Kokalj, Žiga. Pokazati svoje fotografije svetu. Monitor, oktober 2007.

Datum 16.08.2008
Print