Naslov Se MySpace obeta zaton?

Družabne mreže so v zadnjih letih postale pomemben del življenja uporabnikov interneta. Tovrstnih mrež je vsak dan več, kar pa se že kaže na manjšem obisku nekaterih starejših mrež.

Med njimi je tudi MySpace. Število njegovih uporabnikov sicer še vedno narašča, vendar pa je stopnja rasti precej manjša kot pri konkurenčnih mrežah kot sta Facebook in Hi5. Facebook je v zadnjem letu zabeležil kar 153 % rast števila obiskovalcev oziroma uporabnikov, MySpace pa le 3 %. Nekateri se tako že sprašujejo, če se MySpace obeta usoda Friendsterja, ki je doživel velik upad števila uporabnikov. Kljub temu Friendster (predvsem zunaj ZDA) še vedno beleži 50 % rast, Hi5 100 %, Orkut 41 % ter Bebo 32 %. Podatki veljajo za rast v zadnjem letu, po celotnem svetu.

Opaziti je tudi trend upadanja rasti družabnih mrež znotraj ZDA, precej pa se povečuje število obiskovalcev v Severni Evropi. Facebook ima v Severni Ameriki 49 milijonov uporabnikov, v Evropi pa 35 milijonov (junij 2008). Upočasnjena rast družabnih mrež v ZDA je znak zrelosti trga, menijo strokovnjaki. Regije, kjer mreže dosegajo največjo rast so Bližnji vzhod in Afrika (66), Evropa (35 %) ter Latinska Amerika (33 %). V manj razvitih državah je rast odstotkovno gledano večja, vendar pa izhaja iz manjše osnove.

Vir: Adotas, 12.8.2008.

Vir Adotas
Datum 28.08.2008
Print