Naslov So računalniki res digitalni?

Računalniki so v srčiki svojega delovanja digitalni, piše Moj mikro, kar velja ne samo za ukaze na prvem nivoju, temveč tudi za plast ali dve višje.

Ob prehodu računalništva zunaj laboratorijev je veljalo, da so računalniki za laika preveč nerazumljivi, da bi normalno operiral z njimi. Načelo je veljalo vse tam do 70. let, ko so se računalniki iz akademskih okolij začeli širiti tudi v gospodinjstva, izrek, da so računalniki primerni le za ustrezno poučene pa je dokončno izgubil veljavo s pojavom operacijskega sistema Windows 3.1 v devetdesetih. Takrat so se računalniki nehali obnašati kot digitalna bitja, med dogajanjem v procesorju in na zaslonu pa se je pojavilo ogromno število različnih plasti. Teoretično je računalnik še vedno digitalni stroj, vendar je zaradi ogromnega števila procesov danes nemogoče dojemati kot digitalnega, saj je postalo njegovo delovanje tipično analogno. Svet danes temelji na digitalni tehnologiji, vendar se tehnologija obnaša vedno bolj človeško oziroma analogno. Zgodi se tudi to, da nepravilno delujoč računalnik odnesemo na servis, kjer nam odvrnejo, da ga bodo najprej nekaj dni imeli na opazovanju, saj je digitalnih gradnikov danes toliko, da je takojšnjo diagnozo težko postaviti.

Vendar vse to niti ni tako pomembno, zanimivo je predvsem to, da so pred desetletji napovedovali, da se bo človek digitaliziral, v resnici pa se je, vsaj navzven, analogiziral računalnik.

Vir: Frece, Matej. Računalniki niso več digitalni. Moj mikro, 12.8.2008

Datum 28.08.2008
Print