Naslov Velika Britanija krepi nadzor nad spletnim prometom

V Veliki Britaniji so vlada in ponudniki internetnega dostopa naredili nov korak k še večjem nadzoru spletnega prometa. Dogovorili so se o uporabi takoimenovanih internetnih črnih skrinjic, s katerimi bodo nadzorovali celoten spletni promet in elektronsko pošto.

Predlog sicer še ni bil sprejet s strani parlamenta, ta ga bo obravnaval v začetku prihodnjega leta. Razlog za vpeljavo tolikšnega nadzora naj bi se skrival v boju proti terorizmu, saj bi na ta način zmanjšali število kriminalnih dejanj. Vendar pa bili v nadzor vključeni vsi državljani. Če bo zakon sprejet bo britanska vlada lahko nadzirala vsak posameznikov telefonski klic, elektronsko sporočilo ter obisk katerekoli spletne strani. Svoje nasprotovanje zakonu so že izrazili informacijski pooblaščenec ter nevladne ustanove za varovanje posameznikovih pravic in zasebnosti.

Britanska vlada je sporočila, da je namenoma sprožila javno debato o tej temi, vendar pa ne želijo govoriti o podrobnostih, predvsem o tehnični izvedbi nadzora. Ponudniki internetnega dostopa naj bi sicer vladi na sestanku predstavili tudi konkretne tehnične rešitve za izvedbo tovrstnega nadzora.

Vir: Telegraph, 6.11.2008.

Datum 11.11.2008
Print