Naslov Starejše generacije v ameriški spletni populaciji vse bolj zastopane

Več kot polovico ameriške spletne populacije sestavljajo osebe med 18. in 44. letom starosti, vendar pa je v zadnjem času opaziti vse večjo zastopanost starejših generacij, piše PewInternet. To je do določene mere v nasprotju s splošnim prepričanjem, da je generacija Y (1977-90) najbolj uveljavljena na vseh področjih svetovnega spleta.

Internet za zabavo in komuniciranje s prijatelji ter družino najpogosteje uporabljajo najstniki in generacija Y (1977-1990). Sem spadajo aktivnosti kot so spremljanje spletnih videov, igranje spletnih iger, poslušanje glasbe in uporaba socialnih medijev. Generacija X (1965-76) prevladuje na področju e-bančništva, e-nakupovanja in iskanja spletnih zdravstvenih informacij. Pri uporabi e-pošte pa se celo generacija veteranov (1937-45) lahko kosa z drugimi. E-pošto uporablja 74 % oseb, starih 64 let ali več. Zanimivo je, da je popularnost te storitve pri najstnikih v upadu, saj jih je leta 2004 89 % trdilo, da uporabljajo e-pošto, leta 2008 pa le 73 %. Pri starejših uporabnikih je iskanje zdravstvenih informacij tretja najbolj priljubljena spletna aktivnost, nahaja se takoj za e-pošto in klasičnim iskanjem.

Največjo rast prisotnosti na internetu je zaznati pri osebah med 70. in 75. letom starosti. V letu 2005 je bilo na spletu prisotnih 26 % posameznikov te starostne skupine, leta 2008 pa 45 %. Pričakuje se, da se bodo razlike med prisotnostjo posameznih generacij na internetu v prihodnosti še zmanjševale, zaenkrat pa največji delež spletne populacije predstavljajo mlajši posamezniki. Predvsem na določenih področjih je opaziti, da se razlike med generacijami počasi zmanjšujejo. Generacija X in starejše vse bolj pogosto spremljajo spletne video vsebine, po drugi strani pa je generacija Y vse bolj aktivna na področju spletnega bančništva in rezervacij potovanj.

Poročilo (pdf, en) >>

Vir: Jones, Sydney in Fox, Susannah. Generations Online in 2009. Pewinternet.org, 28.1.2009

Vir slike: Baby Boomer Care

Datum 05.06.2009
Print