Naslov Kakšen bo internet leta 2020?

Večina strokovnjakov (76 %) se ne strinja s tezo ameriškega publicista Nicholasa Carra, da uporaba spleta in Googla negativno vliva na način dojemanja in sprejemanja podatkov, piše Pew Internet. Dotična organizacija je v spletni anketi, v kateri je sodelovalo skoraj 900 strokovnjakov in predstavnikov zainteresiranih strani, zbrala odgovore na vprašanja o prihodnosti interneta.

Omenjenih 76 % strokovnjakov, ki se s Carrom ne strinjajo, meni da bo leta 2020 opaziti pozitiven vpliv uporabe spleta na bistroumnost uporabnikov. Menijo, da skorajda neomejen dostop do podatkov posameznikom omogoča, da postanejo pametnejši in sprejemajo boljše odločitve.

Skoraj dve tretjini (65 %) sodelujočih je prepričanih, da bo prišlo do pozitivnih sprememb na področju branja, pisanja in uporabe znanja. Kljub temu pa je 32 % posameznikov izrazilo nasprotujoče mnenje. Do leta 2020 naj bi na omenjenih področjih zavoljo uporabe spleta opazili negativne posledice.

Da bo svetovni splet ostal medij, ki bo omogoča razmeroma prosto izmenjavo informacij, je sicer menilo 61 % sodelujočih, vendar pa se je njihovo mnenje prej približalo upanju kot pa trdnem prepričanju.

Med sodelujočimi je še prevladalo mnenje, da bo zagotavljanje anonimnosti v bodočnosti postalo izziv, kljub temu pa skromna večina (55 %) ostaja prepričana, do bodo spletni uporabniki tudi leta 2020 lahko komunicirali anonimno. Da bo spletna anonimnost do leta 2020 močno okrnjena, je menilo 41 % posameznikov.

Poročilo (pdf, en) >>

Vir: Anderson, Janna in Rainie, Lee. The Future of the Internet IV. Pew internet, 19.2.2010

 

Vir slike: Petervaldivia

Datum 15.03.2010
Print