Naslov Zasebnost pomembna tudi mladim odraslim uporabnikom socialnih omrežij

V preteklosti so zagovorniki pravice do varstva zasebnosti in mediji večkrat kritizirali Facebookov odnos do zasebnosti uporabnikov, kar pa ni zaustavilo nadaljnje rasti tega spletnega socialnega omrežja, ki je v letošnjem juliju beležilo več kot pol milijarde aktivnih uporabnikov, piše First Monday.

Ker je bil v preteklosti Facebook zanimiv predvsem za mlade, se je iz tega razvilo prepričanje, da se le-ti požvižgajo na zasebnost. To stališče sodeč po raziskavi, ki je zajemala 18- in 19-letne študente Univerze v Illinoisu in je bila izvedena v letu 2009 in letu 2010, ni veljavno.

Med anketiranimi je bilo leta 2009 87%, leta 2010 pa 90% posameznikov, ki vsaj občasno uporabljajo Facebook. Velika večina teh uporabnikov (2009: 90%; 2010: 98%) je v danem letu vsaj enkrat spreminjala Facebookove nastavitve zasebnosti.

Anketirani, ki pogosteje uporabljajo Facebook, so v letu 2009 oz. 2010 v splošnem nekoliko bolj pogosto spreminjali nastavitve zasebnosti kot tisti posamezniki, ki so manj pogosti uporabniki.

Do podobnih ugotovitev so avtorji raziskave prišli tudi pri primerjavi pogostosti spreminjanja nastavitev zasebnosti po stopnji veščin uporabe spletnih vsebin. Bolj izkušeni uporabniki tako bolj pogosto upravljajo nastavitve zasebnosti, manj izkušeni pa to počnejo redkeje.

Primerjava po spolu je pokazala, da je med rednimi uporabniki Facebooka zelo malo razlik med spoloma glede pogostosti spreminjanja nastavitev zasebnosti. Do večjih odstopanj pride v primeru občasnih in bivših uporabnikov, kjer so se ženske izkazale za bolj aktivne na opazovanem področju.

Med občasnimi uporabnicami Facebooka je bilo leta 2010 na primer 89% tistih, ki so nastavitve zasebnosti spreminjale vsaj dvakrat letno, med občasnimi uporabniki pa je ta delež znašal 65%.

V splošnem bi povezavo med pogostostjo uporabe Facebooka in pogostostjo spreminjanja nastavitev zasebnosti lahko pojasnili tudi tako, da je za posameznike, ki objavljajo več vsebin, še toliko bolj pomembno to, kdo ima dostop do njih.

Omenjena raziskava še dodatno potrjuje, kako pomembno je, da privzete nastavitve zasebnosti zagotavljajo učinkovito zaščito uporabnikovih vsebin. Manj aktivni in manj izkušeni uporabniki Facebooka manj pogosto upravljajo z nastavitvami zasebnosti, iz česar sledi, da so lahko tudi najbolj izpostavljeni nevarnostim, kar se še dodatno potencira v primeru, da so privzete nastavitve zasebnosti preveč ohlapne.

Da zasebnost na internetu mlajšim polnoletnim uporabnikom ni nič manj pomembna kot starejšim, so pokazale tudi nekatere druge študije. Pew Internet je v raziskavi ugotovil, da so uporabniki v starosti od 18 do 29 let v primerjavi z ostalimi starostnimi skupinami nekoliko bolj aktivni na področju upravljanja spletnega ugleda.

Med njimi najdemo 44% tistih, ki so že izvedli ukrepe za omejevanje količine osebnih podatkov, ki so dostopni drugim uporabnikom medmrežja. V starostni skupini od 30 do 49 let se ta delež zmanjšal na 33%, v segmentu od 50 do 64 let pa znaša 25%. Več >>

Vir: Boyd, Danah in Eszter Hargittai. Facebook privacy settings: Who cares? Firstmonday.org, 2.8.2010

Vir slike: Inquisitr.com

Datum 27.09.2010
Print