Naslov Manj razvite države so glede IKT na dobri poti

Storjen je bil napredek v zmanjševanju digitalnega razkoraka v manj razvitih deželah, ugotavlja ITU (International Telecommunication Union).

V poročilu so predstavljeni rezultati pregleda razvoja na področju IKT v manj razvitih državah sveta v obdobju od leta 2001 do leta 2005. Največ je pridobil mobilni sektor, v katerem je naraslo število priključkov, število naročnikov pa se je v letu 2005 skoraj podvojilo. Letna rast je znašal 82 %, medtem ko se je sektor fiksne telefonije letno povečal za 12 %. V omenjenem obdobju je največjo rast mobilnih priključkov zabeležila država Džibuti (186 %), k splošni rasti mobilnega sektorja pa so največ prispevali predplačniški paketi. Povečal se je dostop do interneta, veliko zanimanje vlada predvsem za širokopasovni dostop v ruralnih območjih. V nekaj državah (Maldivi, Cape Verde, Togo, Senegal) je raven penetracije dosegla 5 %.

Kljub nedavnemu napredku pa bo v teh državah treba še marsikaj storiti. Regulatorji in ljudje, ki sprejemajo glavne odločitve, se bodo morali posvetiti novim pravilom in smernicam, ki bodo olajšale nadaljnji razvoj. Dejstvo, da v državah vladata veliko zanimanje in želja po vključevanju v svetovno informacijsko družbo, je prav gotovo zelo spodbudno.

Vir: ITU, 13.9.2006

Vir ITU
Datum 12.10.2006
Print