Naslov Uporaba interneta v Evropi se povečuje

Raziskave kažejo, da se uporaba interneta v Evropi povečuje, ugotavljajo pri eMarketerju.

Nekatere Evropske države, kot so Španija, Francija, Nemčija, Italija in Velika Britanija, so celo med največjimi svetovnimi uporabniki interneta. Najuspešnejša med njimi je prav slednja. Velika Britanija je imela prva več kot polovico prebivalcev z internetnim dostopom. Tudi Francija, Nemčija ter Italija so že presegle mejo 50 %, Španija pa se ji vztrajno približuje. Največja država Apeninskega polotoka trenutno dosega večjo rast kot ostale štiri omenjene države, vendar z manjše osnove. 

Obstajajo znatne razlike med državami na področju pokritosti z internetom. EMarketer ocenjuje, da naj bi se razlike močno zmanjšale do leta 2011. Do takrat naj bi Nemčija, Italija ter Francija že presegle mejo 60 %v, Španija naj bi bila zelo blizu, medtem ko naj bi se Velika Britanija že približevala meji 75 % (mejo 60 % je presegla že letos).

Veliko razlik je v starosti uporabnikov interneta. Največ rednih uporabnikov je med dijaki, študenti ter med zaposlenimi. Državljani Evropske unije nad 50 let pa so na internetu zastopani zelo slabo. Le 20 % ljudi starih od 55 do 74 let internet uporablja redno.  Po drugi strani mladi od 16 do 24 let redno uporabljajo internet v kar 73 %.

Dodajmo še nekaj podatkov o najpogostejši uporabi interneta pri starejših uporabnikih. 83 % uporabnikov internet uporablja za uporabo iskalnikov in pregledovanje elektronske pošte. 61 % jih internet uporablja za prebiranje novic. 60 % jih preko interneta išče potovalne informacije, 55 % informacije za dopust. Sledijo teme bančništvo, lokalne informacije, primerjava cen, zdravje in šport.

Podatki o dostopu do interneta so bili zbrani s strani Evropskega združenja za telekomunikacije. Internetni uporabnik je definiran kot tisti, ki internet uporablja vsaj enkrat mesečno. Podatki o uporabi interneta so bili zbrani z anketo, septembra 2006. Anketirali so uporabnike starejše od 55 let v različnih Evropskih državah. V anketi je sodelovalo 711 uporabnikov interneta.

Vir: eMarketer, 19.10.2007.

Datum 22.10.2007
Print