Naslov APEK: stanje telekomunikacij v letu 2007

APEK poroča o stanju na trgu telekomunikacij v letu 2007. Ena izmed pomembnih ugotovitev je, da se povečujejo tržni deleži alternativnih ponudnikov storitev na različnih področjih, trend pa se bo verjetno nadaljeval tudi v prihodnje. Do konca leta je imelo v Sloveniji 50,4 % gospodinjstev in 17,1 % prebivalcev dostop do širokopasovne internetne povezave. Največji delež uporabnikov ima xDSL povezave, sledijo jim tisti s kabelsko povezavo.

V preteklem letu se je uveljavil tako imenovani trojček, ki združuje telefonijo, internet in televizijo. Družbi Telekom Slovenije in T-2 sta začeli s še bolj intenzivno gradnjo optičnega omrežja.

V zadnjem četrtletju leta 2007, se je v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2006 število uporabnikov mobilne telefonije povečalo za slabih 6 %. Priključki fiksne telefonije so se v enakem obdobju povečali za 2,3 % (na račun VoIP telefonije). Število širokopasovnih internetnih priključkov se je v tem obdobju povečalo za 23,3 %. 

Največ zaslužka na maloprodajno storitev je še vedno pri trženju mobilnih storitev. Zaslužek se je tu skozi celotno lansko leto po četrtletjih povečeval (v letu 2007 za 4,1 %). Zaslužek iz fiksne telefonije je skozi celotno lansko leto upadal. Najnižji prihodek na prodano enoto so zabeležili ponudniki širokopasovnih internetnih storitev. Na tem področju se pozna vpliv konkurence, ki niža cene storitev. V letu 2006 so bili tako zaslužki na področju nudenja širokopasovnih storitev višji.

Povprečno Slovensko gospodinjstvo za elektronske komunikacije (brez mobilnega telefona) porabi 40,98 €, kar je nekaj manj kot 5 % povprečne mesečne plače. Za mobilne telefone se porabi še nekoliko več denarja, in sicer 45,36 € (5,5 % povprečne mesečne plače).

Kot že omenjeno, pomembno se je povečal delež konvergenčnih storitev. Tu gre za ponujanje različnih vrst telekomunikacijskih storitev s strani enega operaterja. Najbolj razširjen je tako imenovani dvojček, precej se je razširil tudi trojček. V letu 2008 bo uveden tudi četvorček (poleg interneta, televizije in VoIP telefonije bo vključena še mobilna telefonija).

Vir: APEK, 18.3.2008.

Vir APEK
Datum 07.04.2008
Print