Naslov Otroci čedalje pogosteje uporabljajo družabne mreže

Družabne mreže prinašajo nove nevarnosti najbolj občutljivi in nemočni skupini na spletu - otrokom. O problemu se največ razpravlja v državah, kjer so družabne mreže najbolj razširjene. Ena izmed njih je Velika Britanija.

Poglejmo si nekaj podatkov za to državo. 49 % otrok od 8 do 17 let je registriranih v eni zmed družabnih mrež in 22 % ljudi nad 16 let. Povprečen odrasli Britanec ima profil na 1,6 straneh. Katere družabne mreže so najbolj priljubljene? V starostni skupini od 8 do 17 let jih ima 63 % profil na družabni mreži Bebo, 37 % na MySpace in 18 na Facebooku. 59 % najstnikov v omenjeni starostni skupini družabne mreže uporablja za sklepanje novih prijateljstev. 16 % staršev ne ve, ali je profil njihovih otrok viden javno, ali le prijateljem. 33 % otrok trdi, da so jim starši postavili pravila za uporabo družabnih mrež. Hkrati jih 43 % trdi, da jim starši niso postavili nobenih takšnih pravil.

Čeprav ima večina družabnih mrež postavljene omejitve, da so lahko njihovi člani le starejši od 13 ali 14 let, ima profil na družabnih mrežah skoraj četrtina britanskih otrok (od 8 do 11 let). Treba bi bilo uvesti strožji sistem nadzora starosti, saj je trenutni neučinkovit. Več sredstev in časa bi bilo treba nameniti osveščanju o nevarnostih. Premalo otrok namreč uporablja skrite profile, premajhen je nadzor s strani staršev. Ena izmed rešitev za večjo uporabo skritih profilov pri otrocih bi bila tudi samodejna določitev skritega profila najstnikom. Nekatere mreže bodo to uvedle v kratkem, vendar pa se tu ponovno pojavlja problem s potrjevanjem starosti. Starši bi morali skrbneje spremljati dejavnosti svojih otrok, morali bi se poučiti o družabnih mrežah in njihovih nevarnostih.

Raziskavo je opravil Ofcom, potekala je med 5.000 odraslimi in 3.000 otroki.

Vir: Waters, Darren. Children flock to social networks. BBC News, 2.9.2008.

Datum 22.04.2008
Print