Naslov Večina internetnih povezav v Veliki Britaniji je hitrosti do 2 Mb

Nielsen Online je opravil raziskavo o hitrosti internetnih povezav v Veliki Britaniji. Rezultati kažejo, da ima večina uporabnikov interneta v tej državi (52 %) hitrosti povezav od 512 Kb do 2 Mb. Sledijo jim tisti s povezavami od 2 do 8 Mb (33 %). Nekoliko preneneča podatek o tistih z najhitrejšimi povezavami (nad 8 Mb). Teh je namreč le 3 %, kar je toliko kot uporabnikov interneta s klicno (dial-up) povezavo. Razloga za to sta predvsem dva. Širokopasovne povezave z visokimi hitrostmi so dražje, drugo omejitev pa predstavlja infrastruktura. Možnost priklopa hitrih povezav je namreč odvisna od oddaljenosti centrale, njene opremljenosti ter kakovosti infrastrukture (optičnih povezav). Oddaljenost centrale pa vpliva tudi na ceno storitve.  

Februarska meritev kaže, da tisti z najhitrejšo internetno povezavo na spletu preživijo največ časa, v povprečju 19 ur in 40 minut na teden. Najmanj časa na spletu preživijo tisti s klicno povezavo, in sicer 16 ur in 7 minut na teden.

Meritev je potekala s pomočjo pošiljanja paketov (velikosti 5 k) naključno izbranim uporabnikom spleta, ob tem pa so merili čas potreben za sprejem paketa. Postopek se je ponovil trikrat ob vsakem začetku seje. Nato so izračunali mesečno povprečje časa potrebnega za sprejem datoteke in na podlagi tega ocenili hitrost povezave.

Poročilo >> (pdf, 228 KB, en)

Datum 13.05.2008
Print